Paul Petersen (FHI) over World of Technology & Science

Vakbeurs World of Technology & Science (WoTS) bestaat begin oktober niet uit vier maar vijf werelden. World of Automation, World of Laboratory, World of Motion & Drives, World of Electronics en – nu ook officieel – Industrial Processing hebben elk hun eigen identiteit, maar lopen tegelijkertijd in elkaar over. Integratie is dé technologische trend voor de toekomst en uiteindelijk een garantie voor het voortbestaan van de fysieke beurs.

Technologie speelt een groeiende rol in alle facetten van de maatschappij. Bedrijven en instellingen richten zich meestal op afzonderlijke doelgroepen, maar realiseren zich vaker dat samenwerking en integratie noodzakelijk zijn om klanten optimaal te kunnen bedienen. “Die grote mate van integratie is bijna vanzelfsprekend. Om ten volle van geïntegreerde technologie te kunnen profiteren is basiskennis van de techniek die je gebruikt handig, anders maak je je afhankelijk. Deskundigheid is echter nodig om de onderdelen van de keten te kunnen verbinden. World of Technology & Science is de ideale plek om te laten zien wat samenwerking tussen verschillende partijen inhoudt en deskundigen kunnen dat ter plekke toelichten. Online is veel te ontdekken, om het echt te begrijpen moet je mensen treffen”, zegt Paul Petersen, directeur van de Federatie van Technologiebranches FHI, die samen met de branchevereniging voor aandrijf- en automatiseringstechniek FEDA en Machevo & Bulkvereniging verantwoordelijk is voor de beursorganisatie. “De technologische keten is nogal breed, zodat niemand alles in detail kan weten. Via internet kun je focussen op een stapje in die keten, maar niet op het geheel. Daarom denk ik dat de WoTS een goede toekomst heeft.”

Beurs integreert mee

Paul Petersen, FHI

“In 1956 hebben bedrijven binnen de FHI-branches industriële elektronica en automatisering, waaronder ook medische en laboratoriumtechnologie, voor het eerst de gezamenlijke beurs Het Instrument georganiseerd”, aldus Petersen. Ook de beurzen Aandrijftechniek en Industrial Processing kennen een lange geschiedenis. “In de jaren negentig komt internet op en rijst de vraag of beursbezoek nog toegevoegde waarde heeft. Er ontstaat samenwerking met de Machevo & Bulkvereniging en het besef groeit dat er bedrijfskundige, technische en organisatorische overlappingen tussen de ketens zijn. FEDA-leden zitten bijvoorbeeld deels in de industrialisering en deels in aandrijftechnieken.”
In 2014 ontstaat WoTS door samenvoeging van de drie oorspronkelijke beurzen. Dus niet alleen integratie van de techniek, maar ook van het platform. Dat werkt goed. “Onze gedachten over hoe de industrie werkt, bleken juist en dat hebben we gemerkt aan het beursbezoek. Dat was gewoon goed. Overal zagen we energie, betrokkenheid en interesse. In 2014 en 2016 trok WoTS rond 21.000 bezoekers. Nu zullen dat er, in combinatie met Industrial Processing waarmee we in 2017 officieel zijn samengegaan, 25.000 zijn.” Bezoekers uit industrie, laboratoria, zorg en wetenschap krijgen de mogelijkheid in één keer op één locatie een sterk en breed technologisch aanbod te bezoeken, waar ook overkoepelende zaken als cybersecurity en levenscyclusbeheer aan de orde komen.

Vijf werelden

“De vorige keer waren er vier werelden, nu met Industrial Processing erbij dus vijf. Ze staan los van elkaar en lopen tegelijkertijd soepel in elkaar over. Bezoekers kunnen ook een wereld overslaan. Een in chiptechnologie geïnteresseerde elektronicaontwikkelaar zal niet automatisch stands over laboratoriumtechnologie bezoeken en omgekeerd geldt dat voor een laborant die onderzoek doet naar DNA of celbiologie. Die werelden zijn daarom niet vlak naast elkaar te vinden op de beurs, maar voor de voedingsmiddelenindustrie ligt dat anders. In hal 8, de hal van de procesautomatisering, komen dan ook veel technologische combinaties voorbij, waaronder robotisering en laboratoriumtechniek. Sommige van de ruim 500 exposanten zijn actief in meerdere werelden en hebben bijvoorbeeld een grote stand in de ene en een kleinere in de andere wereld. Anderen gaan bewust op de grens tussen werelden zitten. Integratie is een voortgaande ontwikkeling.”

Kracht van een vereniging

WoTS is georganiseerd door verenigingen en het is volgens Petersen de kracht van een vereniging die het mogelijk maakt optimaal kennis over te dragen. Bezoekers zitten niet te wachten op een commercieel verhaal. Ze willen nuttige informatie en inzicht krijgen in wat producten en technieken voor hen kunnen betekenen, afzonderlijk en geïntegreerd. “In 2017 zijn we begonnen met de ontwikkeling van de Proximo, een nabijheidssensor die nu in de prototypefase verkeert. Op dit moment ontwikkelt het projectteam de app. Of het op tijd af is blijft spannend, want alle onderdelen van de keten die eraan werken zijn afhankelijk van elkaar. De vorige keren is het wel gelukt en dat zal nu ook zo zijn, daarvan ben ik overtuigd. Het mooie is dat zo’n project de samengebundelde kracht van individuele exposanten zichtbaar maakt. De kracht van de keten zorgt voor oplossingen en die intrinsieke boodschap willen we overbrengen, want daar kunnen bezoekers en klanten in de dagelijkse praktijk ook wat mee. De behoefte elkaar te helpen is sterk. Als er problemen zijn bij een onderdeel van de keten, ontstaat er veel kracht. In dit geval gaat het over elektronicaontwikkeling, maar voor systeemintegratie en bedrijfsautomatiseringsprojecten geldt hetzelfde.” Voor een aantal werelden zijn de organisatoren bezig met een Internet of Things-project. Tijdens een route over de beurs laten ongeveer tien bedrijven zien dat ze niet hetzelfde vertellen, maar elkaar aanvullen, zodat ze samen een volledig beeld kunnen laten zien van wat er met het internet der dingen mogelijk is.

Actueel

Een beurs als deze vraagt een lange voorbereidingstijd, waardoor lezingen en seminars niet altijd geheel actueel zijn. Voor de meeste thema’s zijn meerdere sprekers uitgenodigd, maar er zijn ook keynote-sprekers uitgenodigd die alleen één onderwerp behandelen. Ruud Koornstra, Energiecommissaris van Nederland bijvoorbeeld, praat over wat de energietransitie betekent voor de industrie. Hij kan op de dag zelf de actualiteit nog in zijn lezing opnemen. “Op de website van de WoTS verversen we continu het programma dat de werelden afzonderlijk en geïntegreerd te bieden hebben en beschrijven we voor zover bekend kort de inhoud van projecten en seminars. Sommige externe sprekers zijn nog niet bekend. Ook kun je meer informatie vinden over hoe we aandacht besteden aan cybersecurity en levenscyclusbeheer en wat ons studentenproject inhoudt.”

De WoTS wordt van 2 tot en met 4 oktober gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. www.wots.nl.

Door: Jacques Geluk

Advertisment ad adsense adlogger