Voorspellende start-up haalt grote klanten als Tata en Strukton binnen

Betrouwbaar draadloos sensornetwerk voorkomt uitval van machines

De Amsterdamse start-up Semiotic Labs sleept zeven grote klanten binnen, waaronder railonderhoudbedrijf Strukton en staalbedrijf Tata Steel. Semiotic Labs ontwikkelt sensoren die voorspellen wanneer en waarom elektromotoren kapot gaan. Die kennis kan bedrijven honderdduizenden tot soms wel miljoenen euro’s besparen.

Naast Strukton en Tata gaan ook de gemeente Rotterdam, producent van bakkerijsystemen Kaak, installatiebedrijf Inteqnion, maritieme dienstverlener Wagenborg en een niet met naam genoemde bierbrouwer de sensoren van Semiotic Labs in hun fabrieken plaatsen.

Stilstand is heel kostbaar

De sensoren van Semiotic Labs verzamelen data over de stroom van elektromotoren. Die data geven een voorspelling over mogelijk falen van de motoren. ‘Als je van te voren ziet aankomen dat de motor stuk gaat, kun je die op tijd vervangen zonder dat het productieproces uren stil moet staat,’ zegt medeoprichter Simon Jagers. Een nieuwe motor kost tussen €500 en €2500; stilstand is vele malen kostbaarder.

Neem Kaak, waarvan de bakkerijen ongeveer tweehonderd elektromotoren hebben. Daarvan gaat 7% elk jaar stuk, oftewel veertien motoren. De helft daarvan is essentieel voor de productie. Uitval betekent dan dat het productieproces direct tot stilstand komt. De kosten voor stilstand per uur zijn €20.000. Een vervanging duurt al snel vier uur, dat is dus €80.000. Voor het hele bedrijf betekent dat een schadepost van €560.000 per jaar.

De sensoren helpen daarnaast om de onderhoudstop beter te plannen. Veel bedrijven plannen die standaard een keer per maand in. Met het algoritme van Semiotic Lab moet duidelijk worden of die frequentie wel nodig is. Ook tijdens onderhoud staat de productie stil.

Voorspelbaarheid moet naar 100%

Naast nieuwe klanten krijgt Semiotic Labs ook een investering van €600.000 van Technisch dienstverlener Engie (voorheen GDF Suez) en het investeringsfonds Uniiq. In eerste instantie is dit een lening. Ze kan worden omgezet in aandelen wanneer duidelijk is hoe veel omzet het bedrijf kan binnenhalen en hoe hoog het bedrijf kan worden gewaardeerd. ‘We hebben wel wat omzet, maar het is tot nu toe vooral een dure hobby,’ zegt Jagers van Semiotic Labs.

Met deze investering hoeven de ondernemers zich de komende anderhalf jaar geen zorgen te maken over inkomsten. In die tussentijd werken ze aan een verfijning van het algoritme. Jagers: ‘We zijn nog niet zo ver om maanden van te voren te zien aankomen dat een elektromotor kapot gaat, maar daar willen we wel naartoe. Honderd procent voorspelbaarheid is het doel. Om daar te komen moeten we meer data verzamelen, want elk probleem heeft een andere faaloorzaak.’

De nieuwe klanten zien de potentie van het algoritme. Zij investeren nu in de sensorhardware. Die bedraagt €500 per motor. Semiotic Labs betaalt de ontwikkelingskosten. Zodra het algoritme accuraat genoeg is, wordt er per sensor een abonnement opgezet waarvoor de klanten per maand betalen.

Bron

FD.nl

Advertisment ad adsense adlogger