Sensoren, er is zoveel keus

Hoe kies je de juiste?

Maak je automatiseringssystemen, dan ben je waarschijnlijk regelmatig op zoek naar sensoroplossingen. Er is enorm veel te koop. En afhankelijk van de voorwerpen, materialen en vloeistoffen die je wilt detecteren, ook enorm veel te kiezen. Daar bovenop moet je keuzes maken met betrekking tot de interface met andere systemen, én weten of de omgeving van invloed is op de behuizing.

Zelfs als je alleen detectie van een voorwerp zoekt, bijvoorbeeld op een transportband, tafel of transporttrolley, dan is het niet altijd mogelijk om een reflector te monteren die in combinatie met een retroreflecterende sensor of de ontvangstzijde van een zender-ontvangersensor kan worden gebruikt.

Detectie van vloeistoffen in tanks en leidingen brengt een hele andere reeks uitdagingen met zich mee. Sommige vloeistoffen gaan schuimen, terwijl andere, met een lagere viscositeit, de neiging hebben om aan oppervlakken te blijven plakken. Dit kan leiden tot problemen met de detectiekwaliteit.

In sommige omgevingen wordt het te detecteren voorwerp niet betrouwbaar gedetecteerd als gevolg van variaties in de kleur van het voorwerp of van het materiaal waarvan het is gemaakt. Er bestaan ook uitdagingen bij de detectie van transparante materialen, zoals kunststoffolie en glazen flessen. In dergelijke situaties zijn ultrasone sensoren, zowel van het zender-ontvangertype als van het reflectieve type, een ideale oplossing.

In nummer 8 van Automatie | PMA lees je over hoe je de beste sensor voor jouw specifieke toepassing kiest. Met voorbeelden en zelfs oplossingen.

Advertisment ad adsense adlogger