De meerwaarde van PROFIBUS- en PROFINET-certificering voor machinebouwers

Machinebouwers over heel de wereld weten PROCENTEC te vinden om PROFIBUS-certificering van hun producten te realiseren. En binnenkort is het ook mogelijk om producten te voorzien van een PROFINET-certificaat. Maar wat is nu precies de meerwaarde van een PROFIBUS- en PROFINET-certificering voor producten en hoe verloopt het proces van certificering nu eigenlijk? Om antwoord op deze vragen krijgen, spraken we met Alexander Bruins van het Testlaboratorium van PROCENTEC in Wateringen.


“Een PROFIBUS- of een PROFINET-certificaat is natuurlijk veel meer dan een marketingargument. Het zegt echt wat over de kwaliteit van een product”, aldus Alexander Bruins. “Veel eindklanten willen alleen maar gecertificeerde producten in hun fabrieken hebben, en voor de leverancier is het belangrijk om kwaliteit te leveren zodat er later geen claim kan volgen.” Als we hem spreken, is hij net bezig met de Protocol test om een pomp PROFIBUS-gecertificeerd te krijgen. “Voordat deze pomp bijvoorbeeld een certificaat ontvangt, moet deze zware testen ondergaan. Het product moet uiteindelijk voldoen aan de eisen die zijn opgesteld door PROFIBUS & PROFINET International.”

Niet alleen voor de producten die getest worden gelden strenge eisen. Om als testlaboratorium door PROFIBUS & PROFINET International geaccrediteerd te worden, zijn de eisen net zo streng. “PROCENTEC is een van de weinige testlaboratoria in de wereld voor de certificering van PROFIBUS- en PROFINET-apparatuur. En daar zijn we best trots op.”

In het Testlab is de afgelopen maanden hard gewerkt om alles gereed te krijgen voor de PROFINET-accreditatie. Alexander Bruins wacht nog op de laatste producten die in de volledig geautomatiseerde testkast komen en dan kunnen de accreditatie auditors van PROFIBUS & PROFINET International worden uitgenodigd. De stap naar PROFINET-testlaboratorium is een belangrijke, volgens Alexander Bruins: “Een PROFINET-certificaat is verplicht. En daarnaast kunnen we onze huidige klanten nog beter helpen met het voorkomen van kostbare downtime als we al met de ontwikkeling van producten meewerken.”

De meeste aanvragen die het PROCENTEC Testlab binnen krijgt betreffen een DPV-1 certificaat. Om dit certificaat te behalen moet een apparaat de volgende testen doorstaan: Schematic test, Electrical test, Protocol test en de Multi-vendor test.

“Bij de Schematic test wordt het elektrische schema van het apparaat gecontroleerd en kijken we hoe de lay-out van het pcb-board verloopt. Als we het product bekijken met de oscilloscoop, dan is dat onderdeel van de Electrical test. De Protocol test is bedoeld om te achterhalen of het apparaat wel doet wat deze zou moeten doen. We genereren hierbij fouten en vergelijken de uitkomsten met de GSD-file.”

Als laatste test staat de Multi-vendor test op het programma. “Hierbij wordt het te certificeren product in het netwerk aangesloten en bekijken we hoe het reageert op apparaten van verschillende fabrikanten.”

Pas als alle tests zijn gehaald, is het mogelijk om het certificaat aan te vragen bij PROFIBUS & PROFINET International. Voor de pomp waaraan Alexander Bruins werkt is het nog even wachten voor het certificaat kan worden aangevraagd. Als we het Testlab verlaten, belt Alexander met de leverancier met een voorstel om de software van de pomp aan te passen om de Protocol test te halen.

Voor meer informatie over het PROCENTEC Testlab, klik hier.

Advertisment ad adsense adlogger