Onderzoek: innovatie is terug in Nederland

innovatiesamenwerking

Onderzoek, ontwikkeling en samenwerking met MKB

Multinationals als AkzoNobel, Unilever, DSM en ASML steken meer geld in onderzoek en ontwikkeling in Nederland. Daarin zoeken zij heel nadrukkelijk de samenwerking met het Nederlandse midden- en kleinbedrijf en start-ups.

Deze ontwikkeling blijkt uit de nieuwste R&D-barometer van VNO-NCW. Voor dit onderzoek werden de 15 grootste kennisintensieve bedrijven van Nederland gevraagd naar hun investeringen, trends en zorgen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. Het is voor het eerst sinds 2011 dat VNO-NCW de R&D plannen onder de grootste multinationals peilt.

Een duidelijke verschil met het onderzoek van destijds: de investeringen van multinationals in R&D zijn fors gestegen. In 2011 gaven de 11 ondervraagde Nederlandse multinationals bij elkaar 8 miljard euro uit aan innovatie, nu hebben 15 ondervraagde grote, kennisgedreven bedrijven 23 miljard euro uitgegeven.

Verschuiving

De nieuwste barometer die vandaag verschijnt, laat nog een andere belangrijke verschuiving zien: waar de multinationals in 2011 zeiden hun research en development te willen verplaatsen naar landen als Brazilië, Rusland, India en China, lijken ze daar nu van terug te komen.

In de enquête geven de bedrijven duidelijk aan minder aandacht te hebben voor de BRIC-landen. Hoeveel geld de Nederlandse multinationals nu per saldo steken in de BRIC-landen heeft VNO-NCW niet nagevraagd.

Volgens innovatie-expert Thomas Grosfeld van VNO-NCW loopt deze ontwikkeling niet bij elke sector parallel. ,,Je kunt je voorstellen dat een groot bedrijf dat waterkokers in China op de markt brengt, dáár dicht op de markt wil blijven zitten, die lokale kennis blijft van groot belang.”

Nederlandse innovatie

De afnemende interesse in BRIC landen valt volgens het onderzoek samen met een andere opvallende ontwikkeling: Nederlandse multinationals hebben een sterkere focus gekregen op innovatiewerk in Nederland.

Volgens de barometer geven de Nederlandse parels als Unilever en DSM nu in totaal 3,2 miljard uit aan innovatie in Nederland, in 2011 was dit nog een totaalbedrag van 2,5 miljard euro. Daarnaast is ook de werkgelegenheid toegenomen; in 2011 werkten nog 13.000 mensen als onderzoeker in R&D in Nederland, nu zijn dat er 16.000.

Verder blijkt uit de enquête dat van de 3,2 miljard euro ongeveer 1,4 miljard aan R&D in samenwerking in Nederland wordt gedaan. Van dit bedrag wordt een half miljard euro in samenwerking met gespecialiseerde mkb-bedrijven gedaan. Naar schatting werken de multinationals met zo’n 500 tot 700 mkb-bedrijven samen op als het gaat om innovatie. Twee derde van de multinationals onderneemt activiteiten met starters.

Daarnaast weten de multinationals ook de Nederlandse kennisinstellingen goed te vinden. De samenwerking spitst zich vooral toe op de technische universiteiten zoals TNO.

Bron: AD.nl

Advertisment ad adsense adlogger