Nederland is in trek bij hightechbedrijven

hightech techsector, hightech bedrijven

Nederland scoort wereldwijd hoog als een aantrekkelijk vestigingsland voor hightech bedrijven. Clusteren is het devies, zo bericht ondermeer Trouw. We zien dat in Utrecht, Leiden en Eindhoven.

Zelfs concurrerende hightech bedrijven kunnen dan iets aan elkaar hebben

‘Niet allemaal op een kluitje’ is een wijsheid die er ook bij voetballers van PSV Eindhoven van begin af aan wordt ingeprent. Maar Eindhoven moet het al lang niet meer alleen van PSV hebben en dat komt doordat ze daar juist wél allemaal op een kluitje zijn gaan zitten.

4e plaats

Dat blijkt uit een rangschikking van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. Nederland staat op de vierde plaats van de mondiale ranglijst van meest aantrekkelijke vestigingslanden in de hightech- maakindustrie. Deze Manufacturing Risk Index geeft landen een positie aan de hand van politieke en economische risico’s, marktomstandigheden en arbeidskosten.

‘Brainport Eindhoven’ is het kloppend hart van de hightechbranche. In de regio zijn tal van grote en invloedrijke hoogtechnologische bedrijven samengeklonterd, zoals chipmakers ASML en NXP, maar ook Philips en autofabrikant VDL, kleine start-ups en veel toeleveranciers.

Spelers uit het bedrijfsleven

“Die High Tech Campus heeft deze regio als Brainport op de kaart gezet”, zegt Jan Verhaegh van Cushman & Wakefield. “De opzet was aanvankelijk gericht op onderzoek, maar daar is de maakindustrie achteraangekomen.” Volgens Verhaegh is de hoge positie van Nederland vooral te danken aan de manier waarop regio’s als Eindhoven clusters maken. “Als je spelers uit het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid vlak bij elkaar neerzet, kunnen ze gemakkelijker hun krachten bundelen.”

Magneetwerking

Dat op een kluitje spelen blijkt ook volgens Friso de Zeeuw, voormalig hoogleraar Gebiedsontwikkeling aan de TU Delft, uitstekend te werken. “Als je de interactie tussen die bedrijven als regio goed uitdraagt, ontstaat die magneetwerking van zwaan-kleef-aan. Zelfs concurrenten kunnen dan iets aan elkaar hebben. In Wageningen zie je een vergelijkbaar effect in de voedingsbranche en in Venlo met logistiek.”

Ook Utrecht en Leiden

Verhaegh noemt daarnaast Utrecht Science Park en Leiden Bio Science Park als clusters waar bedrijven en instellingen met techkennis naar elkaar toetrekken.

Bron: Trouw

Advertisment ad adsense adlogger