Machinebouw-organisatie FPT-VIMAG: “Wij staan achter tegenmaatregelen”

geld

FPT-VIMAG-directeur Ramon Dooijewaard, vertegenwoordiger van de machinebouw en productietechnologiebedrijven in Nederland, noemt de importheffingen die de Verenigde Staten opleggen aan Europa onnodig en provocerend. “Met dit roekeloze gedrag stuurt Amerika aan op een handelsoorlog. Daarin zullen alleen verliezers zijn.”

Onzekerheid

Juist de leden van FPT-VIMAG, de machinebouw en productietechnologiebedrijven, merken het als staal in prijs stijgt. Dooijewaard: “Het houdt in dat staalverwerkende bedrijven investeringen langer uitstellen. Trump zorgt op deze manier voor onzekerheid in de globale markt rond productietechnologie.”

De Nederlandse machinebouw is jaarlijks goed voor ruim vier miljard euro directe omzet. Dit is meer dan de volledige jaarlijkse visserij-export van Nederland. De uitvoer van staal uit Nederland naar de Verenigde Staten was vorig jaar goed voor 570 miljoen euro. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eind april.

Tegenmaatregelen

“We staan achter de directe reactie van Europa en Nederland om direct tegenmaatregelen te nemen”, vertelt Dooijewaard. “Amerika laat ons geen keuze. Deze maatregelen zijn uitzonderlijk agressief en protectionistisch. Dit past niet in de moderne globale economie.” De staalexport naar Duitsland blijft overigens voor Nederland veel belangrijker.

Van de 9 miljard euro aan staal die Nederland in 2017 verscheepte naar het buitenland ging 30 procent naar Duitsland, wat neerkomt op een waarde van ongeveer 2,7 miljard euro. Na Duitsland zijn België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste ontvangers. De VS volgt daarna met 6 procent.

Advertisment ad adsense adlogger