Ligt China dwars bij overname NXP?

china

Nu president Trump een stokje steekt voor de overname van het Amerikaanse Qualcomm door Broadcom, lijkt de kans dat Qualcomn het Nederlandse NXP koopt groter, zeggen analisten. Of gooien de Chinese mededingingsautoriteiten nog roet in het eten?

In oktober 2016 maakte het Amerikaanse Qualcomm bekend zijn Nederlandse branchegenoot NXP over te zullen nemen. Eind vorig jaar werd dat overnameproces echter verstoord, omdat Qualcomm zelf overgenomen dreigde te worden. Dit keer was de jager het van oorsprong Amerikaanse maar in Singapore gevestigde Broadcom, die weinig heil zag in Qualcomms bod op NXP.

In februari verhoogde Broadcom zijn bod op Qualcomm, maar onder voorwaarde dat het bod op NXP níet zou worden verhoogd. Nadat Qualcomm besloot om wél meer te bieden op NXP, verlaagde Broadcom vervolgens zijn bod op Qualcomm.

‘Geen hindernis meer’

Nu Trump een overname van Qualcomm door Broadcom blokkeert, kan Qualcomm juist doorgaan met het bod op NXP. Er is immers geen hindernis meer, aldus Jos Versteeg van InsingerGilissen.

Edwin de Jong van NIBC Markets is het met hem eens. Ook al verhoogde Qualcomm destijds het bod op NXP mede om aan Broadcom te ontkomen, de analist acht het uitgesloten dat Qualcomm het bod op NXP nu weer verlaagt.

‘Bod op NXP is laag’

De Jong vindt het bod op NXP van 127,50 dollar per aandeel laag. “De chipmarkt heeft ondertussen een vlucht genomen. Dat destijds Qualcomm het bod verhoogde is niet meer dan normaal.”

Ook Versteeg vindt de prijs die Qualcomm wil betalen ‘absurd laag’.

‘Gaat China akkoord?’

Versteeg ziet wel een belemmering opdoemen. Want alhoewel de Europese en Amerikaanse mededingingsautoriteiten al hun goedkeuring hebben gegeven, moeten ze dat in China nog doen. En Versteeg vraagt zich af in hoeverre de Chinezen dat gaan verbieden, om de VS dwars te zitten. De Amerikanen hebben immers al een aantal Chinese overnames van bedrijven in de VS afgekeurd.

Dat is vervelend voor China, omdat dat land haar eigen elektronica-industrie via dergelijke buitenlandse overnames verder wil ontwikkelen, aldus Versteeg. “Daar heb je een eigen halfgeleiderindustrie voor nodig en die heeft China niet. Communicatie, internet of things en 5G mobiele internet zijn strategisch van groot belang”.

In China wordt wel elektronica gemaakt, maar de chips die daarvoor nodig zijn worden geïmporteerd. De elektronica wordt alleen maar in China geassembleerd. China heeft nu niet de kennis om zelf chips te ontwikkelen, dus proberen ze kleinere bedrijven in het buitenland te kopen om die kennis op te doen, legt Versteeg uit.

VS tegenwerken

Een van de redenen dat Trump de overname van Qualcomm door het in Singapore gevestigde Broadcom blokkeert, is omdat hij bang is dat bepaalde kennis in handen komt van de Chinezen. Nu heb je kans dat China de VS gaat tegenwerken door misschien een stokje te steken voor de overname van NXP door Qualcomm, denkt Versteeg.

Dat ook de Chinese autoriteiten akkoord moeten gaan komt doordat NXP heel wat fabrieken in China heeft staan, legt hij uit. Het is volgens Versteeg heel bijzonder dat Trump de overname verbood, voordat de aandeelhouders zich erover hebben kunnen uitspreken.

NXP sterk in chips voor auto’s

Qualcomm is sterk in chips voor communicatie, maar daar is de groei nu uit. Het heeft NXP nodig om uit te breiden. NXP is namelijk sterk in chips voor halfgeleiders voor de auto-industrie. Met het oog op de opkomst van zelfrijdende auto’s is dat een groeimarkt, zegt Versteeg.

Voor de ontwikkeling van chips en de bouw van fabrieken zijn steeds grotere bedragen nodig. Een chipfabriek kost zo 4 miljard dollar, aldus Versteeg. “Om dat te kunnen financieren moet je eigenlijk in de top-5 van de wereld zitten.”

Bron: RTL Z

Advertisment ad adsense adlogger