Bijna de helft van de studenten is onderdeel van de zesjescultuur

Studenten

48 procent van de Nederlandse studenten in het hoger onderwijs is tevreden met een zes voor hun tentamen. Slechts 18 procent geeft aan te studeren voor een acht of hoger. Dat blijkt uit onderzoek van studentenwebsite Stuvia. Dit meldt Metro.

Stuvia heeft 4140 studenten bevraagd over de cijfers voor hun tentamens. Bijna de helft van de studenten is niet gemotiveerd om een hoger cijfer te halen dan een zes. “Met alleen maar zessen krijg je je diploma ook”, is een veelgehoord argument. Metrolezers hebben veelal dezelfde mening. Uit een gehouden poll blijkt dat van de bijna 2000 studenten 55 procent tevreden is met een cijfer tussen de 5,5 en een 6,0.

De heersende zesjescultuur kan inmiddels ook gevolgen hebben voor een vervolgopleiding. Bij meer dan de helft van de masters moeten studenten tegenwoordig een toelatingsprocedure doorlopen. Er wordt dan gekeken naar bachelordiploma’s, cijfers en gevolgde vakken, of studenten moeten een intakegesprek doen. Universiteiten kunnen op deze manier studenten selecteren op bekwaamheid en motivatie.

Advertisment ad adsense adlogger