17 bedrijven uit industrie in MKB Innovatie Top 100

innovatiesamenwerking

Additive Industries verovert met metaalprinter 2e plek MKB Innovatie Top 100

De 3D-printer van Additive Industries uit Eindhoven van zo’n 8 meter lang die metalen onderdelen in serieproductie kan printen op de fabrieksvloer verovert vandaag de 2e plek in de 12e editie van de MKB Innovatie Top 100 en is daarmee het hoogst genoteerde bedrijf uit de sector industrie. Greentom uit Maastricht, ontwerper en leverancier van ’s werelds eerste ‘groene’ kinderwagen, is de winnaar. De onafhankelijke jury onder leiding van Ruud Koornstra, innovator en eerste energie-commissaris van Nederland, maakt dit vandaag bekend. De Kamer van Koophandel (KvK) publiceert deze jaarlijkse ranglijst met 100 concrete innovaties in het Nederlandse mkb.

Wat in 2012 begon met een idee, groeide de afgelopen jaren uit tot een betaversie die bedrijven als Airbus, GKN, United Grinding en de Kaak Groep al in gebruik namen. Vorig jaar verkochten Daan Kersten en Jonas Wintermans van Additive Industries hun eerste volwaardige metaalprinter. Steeds meer bedrijven zien de voordelen van 3D-printen, juist bij metalen onderdelen. Kersten: “Metalen onderdelen die 3D zijn geprint, hebben bijvoorbeeld veel minder kwetsbare deelnaden. De techniek daadwerkelijk in de productielijnen van een bedrijf opnemen, gaat echter alleen als zo’n printer in serieproductie kan werken. Onze printer is de eerste in zijn soort die dat kan.”

Industrie best vertegenwoordigd

Na de industriesector met 17 bedrijven zijn de meeste innovaties afkomstig uit de sectoren gezondheid (16) en de creatieve industrie (15). Noord-Holland is met 22 bedrijven het best vertegenwoordigd in de MKB Innovatie Top 100, gevolgd door Noord-Brabant met 21 en Zuid-Holland met 15 bedrijven.

Succesvolle innovaties

Alle bedrijven van de Top 100 hebben succesvolle innovaties doorgevoerd op het gebied van een product, dienst, proces of organisatie. Aan de MKB Innovatie Top 100 van de KvK is geen geldprijs verbonden. De ranglijst geeft een goed beeld van de innovatieve kracht van het mkb op dit moment. De bekendmaking van de 12e MKB Innovatie Top 100 vond plaats bij NBC in Nieuwegein.

Advertisment ad adsense adlogger