PLCnext is nieuwe generatie plc

De programmable logic controller (plc) viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag. De PLCnext technologie van Phoenix Contact toont aan dat dit type besturing in het tijdperk van IIoT en Industrie 4.0 nog lang niet met pensioen hoeft.

Plc’s zijn destijds ontwikkeld voor het realtime uitvoeren van (Booleaanse) logische functies van machines. Er was nog geen sprake van internet, Industrie 4.0, IIoT et cetera. De plc was afgestemd op realtime gedrag en betrouwbaarheid, niet op openheid en transparantie.

Phoenix Contact heeft onlangs de PLCnext Technologie officieel op de Nederlandse markt geïntroduceerd. Behalve een nieuwe controller is ook nieuwe plc-programmeersoftware beschikbaar. De nieuwe generatie toont de openheid en transparantie waar de moderne tijd om vraagt, waardoor de plc een volwaardig onderdeel van IIoT wordt.

Een plc wordt van oudsher geprogrammeerd in een van de vijf talen uit IEC 61131-3. In de PLCnext kunnen realtime besturingsapplicaties ook worden geprogrammeerd in hogere talen zoals C, C++ en C# of met modelgebaseerde ontwikkeltools als Matlab/Simulink. Ook omvat de technologie open interfaces op het gebied van hardware en software.

Meer over deze nieuwe technologie vindt u in het november-nummer van Automatie | PMA. Geen abonnee? Vraag dan twee gratis proefnummers aan.

Advertisment ad adsense adlogger