HTL studenten ontwikkelen race-waardige Go-Kart met elektrische aandrijving

Go-Kart-met-elektrische-aandrijving

Vier studenten van de HTL Salzburg hebben een elektrisch aangedreven kart ontwikkeld als onderdeel van hun afstudeerproject. Bij de realisatie werden de toekomstige ingenieurs Klemens Armstorfer, David Fingerlos, Lukas Furtner en Markus Sinzinger actief ondersteund met de automatiseringstechnologie en knowhow van SIGMATEK.

De volledig functionele e-go kart van het projectteam bereikt in 3,6 seconden een snelheid van 0 tot 80 km/h en accelereert zelfs naar een maximum snelheid van 126 km/h. Dit voertuig kan het qua snelheid makkelijk opnemen met de huidige race karts. De besturing van deze e-kart gebeurt met de nieuwste technologie van SIGMATEK. De focus van het project van het vierkoppige elektrotechniek team ligt op het koppelen van efficiëntie, verbruik en het milieuaspect van e-mobiliteit tezamen met het plezier van het rijden en de racewaardigheid van de kart.

Om al deze factoren onder één dak te brengen, is geavanceerde automatiseringstechniek een vereiste. SIGMATEK stelde het projectteam de extreem compacte S-Dias modules inclusief safety met hoge trilvastheid ter beschikking. Alle onderdelen van dit voertuig laten zich met dit geavanceerde systeem aansturen. Als HMI werd het 3,5 inch touchscreen van SIGMATEK ingebouwd in het stuurwiel en heeft de bestuurder altijd alle relevante data in het zicht: snelheid, rij-modus en statusweergave. Ook de programmering van de e-go karts met tractie-regeling, intelligente temperatuurcontrole en batterij-indicator is gerealiseerd met de software van SIGMATEK. De afgestudeerden zijn het erover eens dat de compactheid van het besturingssysteem en de automatiserings know-how van SIGMATEK heeft bijgedragen aan het succes van hun afstudeerproject.

“Voor ons was het een genot om te zien met hoeveel enthousiasme de jonge technici aan het werk waren. Iets meer dan de helft van ons werknemersteam bestaat uit ingenieurs en technici. Daarom is de samenwerking met de HTL Salzburg en het ondersteunen van schoolprojecten en scripties voor ons een traditie. Praktijk gerichte projecten zijn de beste basis voor een succesvolle start in het bedrijfsleven”, zegt Marianne Kusejko, Algemeen Directeur financiën en personeel bij SIGMATEK.

Technische details

Het krachtige S-Dias systeem van SIGMATEK fungeert als hoofdbesturingseenheid. Er wordt gebruikt gemaakt van een processor module CP112, enkele digitale en analoge i/o-modules en safety controller SCP 111 in combinatie met safety i/o’s. Het ETT 352 bedieningspaneel past perfect in het stuur en visualiseert op het 3,5 inch kleurendisplay alle essentiële data. Met gebruik van de object-georiënteerde all-in-one
software LASAL wordt de visualisatie en programmering van de e-go race karts tijdbesparend en comfortabel.

Meer informatie: SigmaControl

Advertisment ad adsense adlogger