TU Eindhoven dreigt met studentenstops technische studies

technische studies studenten

Bij de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) dreigen nieuwe studentenstops. Dat schrijft Jan Mengelers, voorzitter college van bestuur van de TU Eindhoven in een brief aan demissionair minister Jet Bussemaker van Onderwijs en informateur Edith Schippers.

Mengelers wijst er op dat de jarenlange inspanning om meer studenten te interesseren voor een technische studie haar vruchten begint af te werpen. Als gevolg van de toenemende belangstelling voor bèta en techniek is er sprake van een sterke en bovengemiddelde groei aan de vier Technische Universiteiten (4TU) in Nederland. Dat is volgens Mengelers positief voor een economie die op volle toeren draait en voor bedrijven met forse groeiplannen die ingenieurs nodig hebben.

Enorme uitdagingen

Maar de sterke groei de studentenaantallen heeft ook keerzijdes. Dat geldt volgens Mengelers in het bijzonder voor de TU Eindhoven, die nog harder groeit dan de technische universiteiten van Delft, Enschede en Wageningen. Tussen 2012 en 2017 is het aantal studenten toegenomen van 7500 naar 11.000 studenten, terwijl voor 2020 een verder groei wordt verwacht naar 15.000 studenten.

De bekostiging van de universiteiten vanuit de overheid heeft geen gelijke tred gehouden met deze groei, aldus Mengelers. Integendeel, die is de afgelopen jaar volgens hem met 5% gedaald. De TU/e staat de komende jaren voor enorme uitdagingen, ‘niet alleen qua personeel en daarmee begeleiding van de studenten, maar ook bijvoorbeeld op het gebied van laboratoria ruimte, huisvesting en ondersteunende faciliteiten voor studenten’, aldus de brandbrief.

Passende maatregelen

Als er niet meer geld komt, zal de TU Eindhoven gedwongen zijn voor het studiejaar 2018-2019 een numerus fixus in te stellen voor vier technische studies, omdat de kwaliteit van het onderwijs niet langer gewaarborgd kan worden. De grens is volgens Mengelers in zicht voor de opleidingen werktuigbouwkunde, electrical engineering, technische natuurkunde en bouwkunde — opleidingen die volgens hem van grote waarde zijn voor de technologische ontwikkelingen in de regio rond Eindhoven.

De collegevoorzitter stelt dat voor deze opleidingen tijdig een numerus fixus moet worden aangevraagd, omdat de studentenaantallen naar verwachting fors blijven toenemen. Mengelers schrijft in de brief te hopen op ‘erkenning van onze problematiek en op passende maatregelen om deze uitdaging het hoofd te bieden’.

Reactie minister

Demissionair PvdA-minister Bussemaker zegt in een reactie tegenover de NOS dat ze het iets te makkelijk vindt om meteen naar Den Haag te wijzen en om meer geld te vragen. Universiteiten kunnen ook intensiever samenwerken, stelt zij. Als bij de ene universiteit geen plek is op een opleiding, moet volgens haar worden nagegaan of studenten voor dezelfde opleiding bij andere universiteiten terecht kunnen.

De studentenstops houden de politiek en het bedrijfsleven al maandenlang bezig. Tegenover het Eindhovens Dagblad verklaarde Philips-topman Frans van Hout donderdag dat een stop op het opleiden van nieuw talent vooral een groot probleem is voor het midden- en kleinbedrijf. Vorig jaar oktober verklaarden diverse ondernemers in het FD tegenstander te zijn van studentenstops bij technische studies.

Bron: Financieel Dagblad

Advertisment ad adsense adlogger