Nieuw Natlab waar 500 wetenschappers en het bedrijfsleven samenwerken

lab

TU/e werkt aan nieuw Natlab waar 500 wetenschappers en mensen uit bedrijfsleven samenwerken

Een nieuw Natlab waar 500 wetenschappers en mensen uit het bedrijfsleven samenwerken aan de toekomst: de TU/e werkt er aan met Eindhoven Engine.

Hoe breng je nieuwe technologieën het snelst naar de markt? Met een omgeving, een snelkookpan waarin wetenschappers, bedrijven en visionairs bij elkaar worden gebracht om samen aan innovatieve projecten en start-ups te werken. Een nieuw Philips Natlab als het ware. En dat is precies waar de TU/e aan werkt. Nu nog in eigen huis, maar op termijn moet het initiatief met de klinkende naam Eindhoven Engine in een nieuw gebouw op of dichtbij de TU/e-campus worden ondergebracht. De bedoeling is dat er in 2030 zo’n 500 mensen aan het werk zijn. In 2018 wordt een begin gemaakt met concretisering van het plan.

Overdraagbare kennis

„Mijn droom is om het gemis van het oude, grote Philips Natlab te compenseren”, zegt TU/e-hoogleraar Maarten Steinbuch, de initiator van Eindhoven Engine. „Wij zien de snelheid waarmee technologieën zich ontwikkelen, maar nieuwe onderzoeksresultaten van de TU/e bereiken vaak niet of niet snel de markt. Terwijl dat niet zo hoeft te zijn, kijk naar studententeams; die beginnen gewoon en weten vaak snel door te ontwikkelen. Dat is wat we beogen. We willen nieuwe start-ups en overdraagbare kennis genereren in teams van studenten, wetenschappers en bestaande bedrijven.” Hoewel Steinbuch nog geen namen mag noemen, verklapt hij wel dat het bestuur al in gesprek is met diverse grote bedrijven in de regio.

Nu is samenwerking tussen kennisinstellingen als de TU/e en bedrijven niet nieuw. Maar in de toekomst wil de TU/e dit veel grootser aanpakken. Binnen Eindhoven Engine gaan kennisinstellingen en bedrijfsleven zich bezighouden met echte vraagstukken. Grote (maatschappelijke) uitdagingen die in teams worden opgelost.

Hart slimme regio

„Het wordt een plek waar medewerkers van bedrijven participeren in start-ups en projecten, maar ook talent komen spotten en hun kennis komen opfrissen”, legt Steinbuch uit. Hij ziet het nieuwe Natlab als het hart van de slimme regio. Straks door zelfrijdende elektrische deelauto’s verbonden met de High Tech Campus, de nieuwe Brainport Industries Campus, de Helmondse Automotive Campus, de Design Hotspot op Strijp-S en Eindhoven Airport. „Het is een nieuwe tijd, met een nieuwe vorm van samenwerking, maar toch als vanouds”, vindt Steinbuch. „Want uiteindelijk zetten we gewoon samen de schouders eronder.”

Bron: ED.nl

Advertisment ad adsense adlogger