mki ruggengraat van de technologische industrie

Grafiek groei cbs

Middelgrote en kleine industrie (mki) zijn de ruggengraat van de technologische industrie

De middelgrote en kleine industrie (mki) is cruciaal voor een krachtige samenwerking in de keten en voor de groei van de technologische industrie in Nederland. Bij circa 60% van de mki-ondernemingen is de omzet in de eerste helft van 2017 gestegen. Dat is goed nieuws voor de sector, want productie en innovatie vinden steeds meer plaats in waardeketens. Hoe sterker en innovatiever de mki-ondernemingen, hoe groter de waarde voor de hele keten.

Kleine, middelgrote en grote ondernemingen werken intensief met elkaar samen aan innovatie. Bijna de helft van alle R&D-uitgaven van grote ondernemingen wordt gedaan in samenwerking met gespecialiseerde mki-ondernemingen, innovatieve startups en kennisinstellingen.

Mki goed voor ruim 60% van de banen in de technologische industrie

Met 26.490 ondernemingen vertegenwoordigt de mki ruim 75% van het aantal ondernemingen in de technologische industrie. Hier zijn ook de handelsbedrijven in meegenomen. De middelgrote en kleine industrie kenmerkt zich door een sterke groei. Elk jaar komen er meer mki-ondernemingen bij, sinds begin 2017 bijna 1000 nieuwe mki-ondernemingen. De omzet van de mki-ondernemingen ligt in totaal rond de 52 miljard en bij circa 60% van de ondernemingen is de omzet in de eerste helft van 2017 gestegen. De mki biedt werkgelegenheid aan circa 260.000 medewerkers, dat is circa 63% van het totaal aantal banen in de technologische industrie.

Stille kracht bij export

Door samenwerking met grote ondernemingen speelt de mki indirect ook een grote rol in onze export. Mki-ondernemingen exporteren vaak niet zelf direct naar het buitenland, maar voegen exportwaarde toe omdat ze een dienst of onderdeel leveren aan grotere ondernemingen die wél exporteren. De FME-leden exporteren gezamenlijk 47 miljard. Dat is een zesde van wat Nederland in totaal met export verdient.

Bron: FME

Advertisment ad adsense adlogger