Ministerie EZK lanceert grondstoffenscanner voor MKB

elektronica

Het ministerie van EZK en de maakindustrie lanceerden op 21 maart de grondstoffenscanner voor het MKB. Met deze tool krijgt een ondernemer direct inzicht in de risico’s van kritische grondstoffen en wat hij kan doen om deze risico’s voor zijn bedrijf te verminderen. TNO heeft onderzocht welke grondstoffen in Nederland en Europa nodig zijn en waar deze vandaan komen.

Grondstoffenscanner: eenvoudig kritische grondstoffen in producten opzoeken

Minder kwetsbaar

TNO-onderzoeker Ton Bastein: “Er komt steeds meer besef dat de leveringszekerheid van bepaalde grondstoffen onder druk staat, en dat maakt bedrijven en economieën kwetsbaar. Er is de laatste jaren bijvoorbeeld veel discussie geweest over zeldzame aardmetalen – platina, indium en gallium – die in elektronica en zonnecellen worden verwerkt. Sommige grondstoffen worden in slechts een beperkt aantal landen gewonnen en zijn dus kwetsbaar voor instabiliteit van regeringen. Of ze worden onder slechte humanitaire omstandigheden gewonnen of komen uit conflictgebieden.

In een circulaire economie kun je recycling optimaliseren, de levensduur van producten verlengen of een andere omgang met producten organiseren, zoals het delen van producten of het aanbieden van diensten rond een product. Daardoor gaat de behoefte aan grondstoffen omlaag en maak je de economie minder kwetsbaar.”

Grondstoffenscanner

Via de site van Grondstoffenscanner kunnen ondernemers eenvoudig de kritische grondstoffen in hun producten opzoeken. Dit levert een overzicht op met specifieke karakteristieken van de grondstof. De ondernemer krijgt inzicht in de omvang van de wereldproductie, prijsfluctuaties, maar ook in risico’s, zoals exportrestricties, lage stabiliteit van bronlanden, milieu-impact en impact op biodiversiteit. Een uniek element van de scanner is het handelingsperspectief dat wordt geboden.

Hiermee kan de ondernemer tijdig in actie komen en op zoek gaan naar duurzame alternatieven. Internationaal is er ook al interesse in de grondstoffenscanner. “Dit is uniek in Europa. Duitsland en de Europese Commissie hebben interesse om aan te haken. Deze grondstoffenscanner helpt om ons steeds meer te richten op een circulaire economie”, zegt David Pappie directeur Topsectoren & Industriebeleid.

Hier tref je meer informatie en de Gronfstoffenscanner.

Advertisment ad adsense adlogger