De meerwaarde van Industrie 4.0: wat heb ik er aan?

Industrie 4.0

Industrie 4.0 op de Hannover Messe

De Hannover Messe, de hoogmis van de industrie die loopt van maandag 24 tot vrijdag 28 april 2017, kondigt zich aan met de slogan “Integrated Industry, creating value”.

Je merkt een lichte bijsturing sinds vorig jaar toen de schijnwerpers allemaal op Industrie 4.0 schenen. Wees gerust, dat doen ze nog steeds, alleen moet nu duidelijker blijken waarom. Met andere woorden: de industriële gebruiker stelt zich terecht de vraag: Wat heb ik er aan?

Want laat het duidelijk zijn: elke inspanning die de leverancierszijde zich getroost om te innoveren, heeft slechts zin als ook de klant volgt en ervoor gaat. Dat betekent dat elke innovatie-inspanning van bij de start van elk technisch project moet zorgen voor een aantoonbare meerwaarde in de productie, in de energiesystemen, voor de eigen medewerkers én voor de klanten.

De Messe en zijn zeven deelbeurzen (Industrial Automation, MDA-Motion, Drive & Automation, Digital Factory, Energy, ComVac, Industrial Supply en Research & Technology) willen duidelijk hét platform zijn om de voordelen van deze digitalisering te illustreren.

Het schrikbeeld dat robots daarbij de plaats opeisen van de mens in de fabriek van de toekomst klopt ‘helemaal niet’ of ‘niet helemaal’ met de werkelijkheid. Fabrieken zullen niet ‘mensenleeg’ zijn. Jobs naast en tussen cobots worden wel anders ingevuld. Steeds meer zal er nood zijn aan ‘experts’. Dat vergt opleiding maar ook de assistentie van technologieën als ‘augmented reality’.

Cobots worden steeds makkelijker te programmeren, goedkoper en… alom tegenwoordig. Businessmodellen zullen evolueren. Machinebouwers worden voortaan ook dataleveranciers. Dat zal een impact hebben op hoe men het machinepark onderhoudt.

Ook het energiegebeuren wordt gedigitaliseerd. Dat is nodig om het te decentraliseren. Digitalisering heeft niet het monopolie op ‘slim’. Er komen ook nieuwe ‘slimme’ materialen aan, lichter, sterker en met ingebouwde functionaliteiten.

Enkele cijfers nog: de Messe telde 190.000 bezoekers in 2016. Dat zijn er 10% meer dan in 2015. Meer dan een kwart daarvan, 55.000, kwamen uit het buitenland. Ook die groeiden met 25%. De organisatoren verwachten dit jaar 6.500 exposanten.

Advertisment ad adsense adlogger