Hoe product- of marktgericht is de maakindustrie?

In 1997 is onderzoek gedaan naar de marktgerichtheid van technische bedrijven. Daaruit blijkt: er is relatie tussen de mate van marktgerichtheid en het bedrijfsresultaat. Een beter resultaat ontstaat niet omdat je ‘een knop omzet’ en dan marktgericht bent. Daar gaat wat aan vooraf en heeft met een veranderde attitude in een bedrijf te maken.

Maar als je dan marktgerichter opereert, stromen de euro’s ook niet direct binnen. Waarom zou je dan marktgericht willen opereren? De reden: een hogere marktgerichtheid leidt eerst tot meer afnemerstevredenheid en loyaliteit (Slater & Narver – 1994). ‘En klantentrouw komt uiteindelijk tot uitdrukking in het vermogen van een bedrijf om op langere termijn een bovengemiddeld resultaat te realiseren in een bedrijfstak’ (Pelham & Wilson – 1996).

Geen snelle weg naar resultaat dus. Wel een belangrijke. Ook dat blijkt uit dit artikel. Bedrijven met een gebrek aan marktgerichtheid zijn slecht in staat om op veranderingen in concurrentiekracht of afnemersbehoeften te reageren. Met alle gevolgen van dien. Reden om te onderzoeken hoe het met de marktgerichtheid van jouw bedrijf staat. Dat kan door deel te nemen aan onderzoek van STEM en de Universiteit Twente. Deelnemen? https://www.stem-imc.com/nl/hoe-marktgericht-is-jouw-b2b-bedrijf

Advertisment ad adsense adlogger