Hannover Messe 2017: meer bezoekers en oplossingen

Hannover Messe 2016

Hannover Messe 2017 was erg boeiend

De voordelen van digitalisering tastbaar maken. Dat was het doel dat de organisatie van de Hannover Messe zich dit jaar van tevoren had gesteld. Na vijf dagen vol actie op ‘s werelds grootste beurs voor industrietechniek, spreken de organisatoren van een bloeiend evenement.

Van de 225.000 bezoekers (217.000 in 2015), kwamen ruim 75.000 van buiten Duitsland. Na China (9.000) leverde Nederland het grootste aandeel in het buitenlandse bezoek (6.200), gevolgd door India (5,300) en partnerland Polen (5.000) Er kwamen 3.000 bezoekers uit de Verenigde Staten, het partnerland van de vorige editie.

Oplossingzoekers

‘Oplossing-zoekers’, noemt de organisatie de bezoekers. Op het gebied van intelligente robots, aanpasbare machines en geïntegreerde energie systemen. Directielid Jochen Köckler spreekt van een global hub for all things related to Industrie 4.0. ‘Elke industriële sector die digitaliseert, toonde hier zijn antwoorden op de vraag ‘Hoe stoom ik mijn bedrijf klaar voor de digitale toekomst?’.’ Thilo Brodtmann van de Duitse Ingenieursfederatie VDMA stelt dat Industrie 4.0 de kinderschoenen definitief is ontgroeid en inmiddels serieuze zakelijke voordelen oplevert. ‘Hannover liet daarbij duidelijk de bruisende stemming zien waarin onze industrie verkeert.’

Cobots

De cobots stalen de show. Hun kunstmatige intelligentie, sensoren, en intuïtieve bediening laat hen op bijna menselijke wijze communiceren – met ons én onder elkaar. Dit zal het fabriekswerk binnenkort fundamenteel gaan veranderen.

Digital Twin

En de ‘digital twin’ zal deze veranderingen weer een stap verder brengen. Terwijl sensors tot voor kort werden gezien als de belangrijkste manier om verschillende machines met elkaar te verbinden, bleken zij dit jaar serieuze concurrentie te krijgen van platforms: netwerkenverbindingen in de cloud voor complete productielijnen, inclusief datavergaring en -verwerking. ‘Als de mogelijkheid wordt bewaarheid om een complete ‘digitale tweelingproductiefaciliteit’ te hebben, zal dat volledig nieuwe horizonten openen’, aldus Köckler. ‘Als tests bijvoorbeeld kunnen worden uitgevoerd in een digitale omgeving, kunnen producten veel sneller en goedkoper op de markt worden gebracht.’

Mexico

De volgende Hannover Messe vindt plaats van 23 tot 27 April 2018, met Mexico als partnerland.

Advertisment ad adsense adlogger