Brainport wil 600 miljoen van kabinet voor fotonica-technologie

Engineer

Brainport Eindhoven gaat het nieuwe kabinet vragen een investering van 600 miljoen euro te doen in fotonica-technologie. Dit rijksgeld is bedoeld om deze uit te bouwen tot een succesvolle techniek en deze in productie te nemen. Fotonica is op de universiteit van Eindhoven ontwikkeld. Hierbij worden computerdata opgeslagen met behulp van licht en dus niet meer via elektriciteit. Dit levert een enorme besparing op het gebruik van stroom op.

Deze subsidieaanvraag is belangrijk onderdeel van de Brainport Actieagenda die begin april in Den Haag wordt gepresenteerd, zegt de Eindhovense wethouder Staf Depla (PvdA) van Economische Zaken. ,,Op termijn moet fotonica in de regio Eindhoven 7.000 nieuwe banen opleveren, met name voor hbo’ers en mbo’ers. Door nu in fotonica te investeren, zetten we een grote stap naar de toekomst van Eindhoven.”

Voorsprong

Bij de ontwikkeling van de fotonica-techniek heeft Brainport een voorsprong van twee jaar op Silicon Valley en China, constateert VVD-minister Henk Kamp van Economische Zaken tevreden. ,,In Silicon Valley zijn ze met man en macht aan het werk om die achterstand in te halen, heb ik daar onlangs met eigen ogen kunnen vaststellen.”

Dus is het zaak dat Brainport de huidige voorsprong vasthoudt, vindt Kamp. ,,Daarom heb ik eind vorig jaar als minister aan de regio gevraagd een actie-agenda op te stellen. Het is straks aan het nieuwe kabinet daar ook subsidiebedragen tegenover te stellen.” Met de actieagenda vraagt Brainport behalve om geld voor fotonica ook om investeringen in betere verbindingen per spoor en via de weg en de snelle bouw van een station bij Eindhoven Airport.

Wetenschappelijk onderzoek

Het forse bedrag voor fotonica is deels bedoeld voor verder wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling van deze techniek (250 miljoen). Het rijksgeld zou ook geïnvesteerd moeten worden in een fabriek waar fotonica-chips kunnen worden geproduceerd. Dat kost 200 miljoen euro. Nog eens 100 miljoen is nodig om beginnende bedrijven te ondersteunen die toepassingen en producten ontwikkelen waarin de chips gebruikt worden. Vijftig miljoen euro is nodig om een laboratorium te bouwen.

,,Deze techniek is alleen al waardevol uit het oogpunt van duurzaamheid. Dat heeft ook de EU erkend”, zegt Depla. ,,We slaan als maatschappij steeds meer gegevens op in data-centra waar de computers dag in, dag uit staan te ronken. Het vervangen van de elektronische chips in die apparaten door fotonica-chips leidt tot een drastische vermindering van het stroomgebruik.”

Advertisment ad adsense adlogger