Groen licht voor robotschool in Harderwijk

Robot Robotica robotschool

Robotschool met Industriële Robotica

Hoe bereid je toekomstige werknemers goed voor op de ‘Smart Industry’, waarin digitalisering en robotisering centraal staan? Met een robotschool.

Onderwijs en ondernemers werken samen in dit project ‘Industriële Robotica’ in Harderwijk. De industrie verandert razendsnel door digitalisering en robotisering. Deze verandering stelt nieuwe eisen aan productieprocessen en arbeidsprocessen.

Vakmensen moeten beschikken over de laatste technische kennis, maar ze moeten ook flexibel en in teamverband kunnen samenwerken. De robotschool in Harderwijk wil zoveel mogelijk mensen op alle niveaus klaarstomen voor de toekomst van de industriële robotica.

In het project Industriële Robotica draait het niet alleen om theoretische kennis, maar juist om het ontwikkelen van vaardigheden, beroepshouding en praktijkkennis. AWL-Techniek in Harderwijk richt hiervoor een fieldlab in, waar studenten op vmbo-, mbo- en hbo-niveau praktijkgericht leren.

Deze ‘robotschool’ ontwikkelt nieuwe onderwijsmethodes, die zich speciaal richten op industriële robotica. De technische industrie maakt momenteel grote veranderingen door, waardoor het tekort aan technische vakmensen verder dreigt op te lopen.

Door het samenwerkingsproject wordt de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt in de regio verbeterd. Gedeputeerde Michiel Scheffer steunt de robotschool: ‘We staan voor de vierde industriële revolutie. De robotschool leidt vakmensen op voor de economie van de toekomst.’

De samenwerkende partners in het project zijn vanuit het onderwijs Landstede MBO Harderwijk, Deltion College, Hogeschool Windesheim en Morgen College Harderwijk. Vanuit het bedrijfsleven zijn het Altrex Zwolle, AWL-Techniek Harderwijk, GOMA Hengelo, IJssel Technologie Zwolle, Kinkelder B.V. Zevenaar, Nefit Deventer, VMI Group Epe en Wivé Techniek Nunspeet.

FME, opleidingsfonds A+O Metalektro, het ministerie van OCW en de provincies Gelderland en Overijssel ondersteunen het project.

Advertisment ad adsense adlogger