17 miljoen voor EU I-MECH project

machine-industrie machinebouw

De Europese Unie investeert in het versterken van het concurrentievermogen van de Europese industrie. Voor het I-MECH project (Intelligent Motion Control Platform for Smart Mechatronic Systems) is een budget van 17 miljoen beschikbaar binnen het kader van het ECSEL JU programma. Dit bedrag is voor werkzaamheden van 31 partners uit 10 Europese landen die in dit programma participeren. Sioux in Eindhoven is leider van het I-MECH programma.

Het I-MECH consortium gaat een revolutionair eigen mechatronicaplatform ontwikkelen. Dit maakt het mogelijk om de ontwikkeltijd van mechatronica met 50% te verkorten. Tegelijkertijd levert het slimmere machines op met een hogere betrouwbaarheid, omdat deze zelf lerend zijn en technische problemen vooraf kunnen voorspellen en voorkomen. De producten van het I-MECH platform kunnen uiteindelijk direct worden ingezet in marktgebieden zoals semicon, zonnecellen, operatierobots en (3D)printing.

I-MECH pilots

Het I-MECH programma draait om de introductie van nieuwe hightech bouwblokken in vijf verschillende pilottoepassingen in het bedrijfsleven.

In de eerste pilot staat verbinding tussen apparaten in het Internet of Things centraal. Hiervoor zijn speciale snelle chips nodig. Een tweede pilot focust zich op operatierobots die zelf kunnen voorspellen wanneer er onderhoud nodig is, zodat ze altijd blijven functioneren in de operatiekamer.

In een derde pilot wordt er gewerkt aan een productieapparaat dat onder andere gebruikt kan worden voor de productie van de zonnecellen van de toekomst. In een heel andere markt wordt er gewerkt aan het versnellen van het productiesnelheid van theezakjes met een factor tien.

Als laatste pilot worden er draadloze sensoren gebruikt om trillingen van verspanende machines te corrigeren, waardoor producten nauwkeuriger gemaakt kunnen worden. De diversiteit aan markten demonstreert het universele karakter van het project.

Bouwblokken

Om nieuwe toepassingen te laten slagen, worden er verschillende bouwblokken ontwikkeld die hergebruikt kunnen worden voor andere toepassingen. Zo wordt er een bouwblok gemaakt, waarmee er een huwelijk tussen big data en machine learning wordt gesmeed.

Daarnaast worden er draadloze sensoren ontwikkeld die elke seconde snelle accurate dataverwerking kunnen verrichten en wordt er gewerkt aan snelle zogenaamde Klasse-T aansturing van elektrische motoren in productiemachines.

Het laatste bouwblok is gebaseerd op snelle visuele intelligentie, waarbij enorm veel data real-time geanalyseerd wordt. Dit bouwblok draait om een betere taakverdeling over de vele rekenkernen die processoren vandaag de dag hebben, zodat er een hogere snelheid van data-analyse gerealiseerd kan worden. Dit is nodig voor de toepassingen van de toekomst.

Europese samenwerking

In het I-MECH project werken diverse Nederlandse hightech bedrijven en kennisinstituten zoals Nexperia, Philips, TNO, TU Eindhoven en Sioux samen met bedrijven, onderzoeks- en onderwijsinstellingen uit andere Europese landen.

Arend-Jan Beltman, technologie manager bij Sioux en programmaleider van I-MECH: “Het is fantastisch dat we met internationale partners een van de bouwstenen voor Industrie 4.0 gaan ontwikkelen. We werken mee aan het realiseren van geavanceerde regeltechniek op de golf van de digitale revolutie.”

Advertisment ad adsense adlogger