Cobot beleeft primeur bij BMO Automation

Cobot

Yaskawa HC10 cobot wordt ingezet om draaibank te ontlasten

Vorig jaar lanceerde Yaskawa zijn eerste cobot in de Benelux markt. Deze HC10 heeft een bereik van 1,2 m en kan lasten tot tien kilo dragen. Bij BMO Automation wordt veelvuldig geëxperimenteerd met deze cobot, de eerste toepassing waarin deze wordt ingezet is het ontladen van een Doosan Lynx 2100 draaibank.

De Human Collaborative 10 (HC10) is de eerste van een nieuwe roboticageneratie die Yaskawa heeft ontwikkeld om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar meer toegankelijke en collaboratieve robottoepassingen. Naast de meer high-end toepassingen met hoge snelheid en payloads, is er meer en meer vraag naar eenvoudigere en flexibel inzetbare robotsystemen.

BMO Automation heeft innovatie en expertise hoog in het vaandel staan en wil op het gebied van automatisering vooroplopen en investeert nadrukkelijk hierin. De ontwikkelingen op het gebied van collaboratieve robots worden dan ook op de voet gevolgd. De HC10 van robotica partner Yaskawa wordt al geruime tijd ingezet om mee te testen en toepassingsproeven te draaien. Producten die bij BMO Automation worden ontwikkeld kunnen in de testomgeving bij BMO Precision Parts beproefd worden. De beide bedrijven vullen elkaar in deze aan. Bij BMO Precision Parts draaien daarom al meerdere automatiseringsoplossingen van BMO Automation waarbij robots van Yaskawa worden ingezet (Titanium 180 en Platinum 24F). Bij BMO Precision Parts is de eerste HC10 in bedrijf genomen, een primeur voor de Benelux. De cobot is ingezet voor het ontladen van een Doosan Lynx 2100 draaibank. Deze draaibank draait volcontinu productie van gedraaide bussen, deze worden door de HC10 op een pallet gelegd en gestapeld. Een ongestoord 24/7 proces waarbij productieaantallen van meer dan 500 stuks op pallet worden gestapeld.

Speciaal ontwerp

De HC10 is een volkomen nieuw ontwerp en speciaal gemaakt voor veilige mens-robotinteracties. Er zijn ronde vormen gebruikt zonder scherpe randen, de motoren en bedrading zijn volledig geïntegreerd en het ontwerp is vrij van knelpunten om beknelling te vermijden. De Yaskawa HC10 is voorzien van detectietechnologie op alle bewegingsassen waardoor hij veilig kan samenwerken met mensen. De nieuwe robot heeft gepatenteerde duale koppelsensoren in elk gewricht. Deze maken het mogelijk voor de robot om druk waar te nemen wanneer hij in contact komt met een mens (of een ander object) en tijdig te stoppen, zonder gevaar op te leveren voor verwondingen. De robot voldoet aan alle veiligheidsnormen en is een PLd Cat.3-gecertificeerd product.

De HC10 is voorzien van de nieuwe generatie YRC1000 robotbesturing, waarmee ook alle andere robots uit het YASKAWA programma kunnen worden aangestuurd. Hierdoor is naast de collaboratieve mode ook het uitgebreide pakket aan softwaremogelijkheden beschikbaar voor het aansturen van de HC10 robot, zoals bijvoorbeeld aansturing vanuit een PLC door middel van MotoLogix.

Meer informatie: BMO Automation

Dossiers
Lees ook
Slimme robotbesturing bespaart tijd en energie (artikel)

Slimme robotbesturing bespaart tijd en energie (artikel)

Besparen met besturen Met een relatief klein team engineers weet Rohaco uit Nieuwegein van aanpakken. Vooral in het handelen van producten van enkele grammen tot vele kilogrammen zijn ze goed. Voor welke sector maak ze niet zo veel uit. Als het maar robuust, kostenefficiënt en snel gebeurt. Belangrijkste gereedschap hiervoor vormt een slimme besturingsstrategie....

Een kind kan de robot programmeren

Een kind kan de robot programmeren

Slimme, flexibele softwareschil voor industriële robots en ­randapparatuur Robots in de industrie kunnen sneller, goedkoper en flexibeler worden gebruikt. ­Innovatieprogramma’s zoals Smart Industry (en het Duitse Industry 4.0) zijn in het ­leven geroepen om ontwikkelingen rondom onder andere productieflexibiliteit te versnellen. Een belangrijk aspect...

Vandaag gespot op de WoTS

Vandaag gespot op de WoTS

We doen, net als gisteren, weer de ronde op de WoTS beursvloer. Vandaag gespot op de WoTS. Lees mee: Op de stand van Sick zien we een Kuka robot. Waarom Sick die toont? Omdat zij sensoriek maken die zorgt voor de veiligheidsbesturing. Sensoriek die velden afvraagt en zorgt voor de bewaking van richting en volgorde van de beweging van de mens, daar waar...