WoTS kebeurt?

VR bij Bosch Rexroth-1

De WoTS 2018 groeide in bezoekersaantal. En de waardering? Gemiddeld een 7,6. Onze auteurs geven je een terugblik, voor het geval je er zelf niet kon zijn. Hier een - heel kort - voorproefje.

Willem van der Bijl bijt het spits af: “Tijdens mijn bezoek heb ik aan de meettechnische kant weinig echte nieuwe ontwikkelingen kunnen bespeuren. Maar aan de kant van signaalverwerking en gegevenspresentatie is heel veel gaande. De digitalisering dus.”

Fred Franssen zocht het in de OT-kant, en vond onder andere Ixon. Dat bedrijf levert een pasklare oplossing voor productiebedrijven die data vanuit hun plc’s in een cloud omgeving willen analyseren. Soms is een toepassing minder ’sophisticated’, maar wel heel effectief. Bij B&R zag hij de meest simpele methode van beveiliging waar de machinewereld en kantoor data gaan uitwisselen: de terugbelverbinding.

Bij Festo verlopen de gangbare besturingsprocessen via Codesys, dat van nature een beveiligingsconcept herbergt via de encryptie- en licentiebeheeroplossing van Wibu-Systems. Festo doet er een schepje bovenop met een eigen IoT-module met een ingebouwde chip, een zogeheten Trusted platform Module (TPM) die de identiteit van een aangesloten apparaten controleert.

Wibu-Systems is sowieso prominent aanwezig bij de Duitse toeleveranciers van industriële systemen, waaronder de elders in editie 7 van dit blad beschreven PLCnext van Phoenix. Dus ehm…. Meer lezen? Vraag je proefabonnement aan!

Want ook Harold van den Hauten, onze procestechnoloog, en Liam van Koert, onze PMA-man, zochten, vonden en beschreven nieuwtjes.