Wilo zet winstgevende groeikoers voort

Wilo jaarcijfers

In het financiële jaar 2020 is de Wilo Groep in Dortmund erin geslaagd een 1,8 procent hogere omzet te realiseren, ondanks de moeilijke omstandigheden die werden veroorzaakt door de pandemie en economie. De omzet van de Duitse producent van pompen en pompsystemen voor de gebouwentechniek, watermanagement en de industrie bedroeg 1,5 miljard euro.

Wilo behaalde een Ebitda (winst voor aftrek van rente, belastingen en afschrijvingen) van 181,6 miljoen euro. De cash flow uit bedrijfsactiviteiten bleef vrijwel stabiel op 161,5 miljoen euro vergeleken met het voorgaande jaar (die toen een record was). De vrije cash flow is zelfs meer dan verdrievoudigd vergeleken met de waarde van het voorgaande jaar en bereikte het niveau van 35,6 miljoen euro. Research en development (R&D) zijn altijd een hoge prioriteit geweest voor Wilo. In 2020 werd opnieuw fors geïnvesteerd in de ontwikkeling van toekomstgerichte technologie en werd het hoge niveau van het voorgaande jaar zelfs overtroffen. De uitgaven voor R&D bedroegen 68,6 miljoen euro.

Duurzame en winstgevende groei

“De basis van en motivatie voor het economische succes zijn de 8.000 Wilo-medewerkers. Hun inzet, solidariteit en grote betrokkenheid zorgden ervoor dat Wilo de uitdagingen van de coronapandemie uitzonderlijk goed de baas kon. Het is alleen hieraan te danken dat we erin geslaagd zijn weer een duurzame en winstgevende groei te behalen”, zei Oliver Hermes, president en CEO van de Wilo Groep. “De crisis heeft aangetoond dat Wilo goed in staat is fundamentele veranderingen het hoofd te bieden. Met dank aan alle wereldwijde marktpartners.”

Als industriële en technologische groep draagt Wilo bij aan het draaiend houden van relevante sectoren. “Onze producten, systemen en diensten vormen een fundamenteel onderdeel van kritieke infrastructuren, zoals waterbeheer en bouw. Daarmee voldoen wij aan onze sociale verantwoordelijkheid, speciaal in tijden als deze”, aldus Hermes.

Duitse Duurzaamheidsprijs

De coronacrisis heeft aangetoond dat wereldwijde uitdagingen alleen gezamenlijk kunnen worden opgelost. Hetzelfde geldt voor klimaatverandering. Ook gedurende het financiële jaar 2020 ging Wilo door met het bevorderen van duurzaamheid, klimaatbescherming en veelzijdigheid. Wilo werd niet alleen erkend als een van de ‘50 duurzaamheids- en klimaatleiders’ maar ontving ook de Duitse Duurzaamheidsprijs 2021 op het gebied van klimaatverandering.

Decentraliseren waar mogelijk en nodig

“Onze organisatie is erop ingesteld zo veel mogelijk in regio’s te decentraliseren. Daar zullen we mee doorgaan. We zien er naar uit ons tweede hoofdkantoor in Beijing te vestigen en extra productielocaties in China en India te bouwen”, zegt Hermes. Wilo is al aanwezig op alle continenten met productielocaties in tien landen, waaronder de VS, Rusland, de Verenigde Arabische Emiraten, China en Korea.