‘Werken in de cloud is veilig’

Pieter Cobelens - (C)Speakers Academy-Walter Kallenbach

Cybermisdaad bedreigt naast de overheid, vooral het bedrijfsleven. Het is zich daarvan vaak nog te weinig bewust, ook al kost digitale criminaliteit ondernemers elk jaar opnieuw zo’n 7,5 miljard euro.

“Je bent digitaal net zo sterk als je zwakste schakel(s). De belangrijkste is de individuele mens. Die is bij een bedrijf voor vijftig procent oorzaak van dingen die fout gaan. Bijvoorbeeld door het foutief invoeren of weggeven van wachtwoorden. Echt, de menselijke factor zorgt voor veel ellende en is nooit helemaal uit te sluiten.”

Dat begint bij de mensen thuis, waar mensen hun computer laten beveiligen door een vriendje dat er net iets meer van weet, maar niet kan voorkomen dat de gebruikers allerlei sporen op internet nalaten die kwaadwillenden kunnen gebruiken, zeker wanneer zij bij grote bedrijven of de overheid werken.

Een oplossing volgens generaal-majoor b.d. drs. Pieter Cobelens (oud-directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst MIVD en als strategisch cybersecuritydeskundige verbonden aan de Nederlandse Cybersecurityketen): “Vergeet computers en IP-adressen. Toetsenborden, monitoren en een versleutelde verbinding zijn voldoende om in de cloud bij alle applicaties te kunnen.”

Wie nieuwe werknemers wil aannemen moet bovendien een achtergrondcheck laten uitvoeren, want er kan zomaar iemand tussen zitten die voor problemen kan zorgen.

Je leest het hele interview in Automatie | PMA #3. Mis geen nummer! Neem nu een abonnement met 75% korting.

Foto (C)Speakers Academy-Walter Kallenbach