Wearables op de werkvloer, gevaarlijker dan smartphones?

Safety Automation Builder.

Onderzoek van Trend Micro bevestigt de populariteit van wearables op de werkvloer. 44% beschouwt wearables als een groter beveiligingsrisico dan smartphone.

Voor dit onderzoek werden 800 IT-beslissingsnemers in Europa bevraagd. Hiervan bevestigt 79% een toename te zien in het gebruik van wearables bij werknemers. Zowat iedereen (95%) is het er wel over eens dat wearables een bijkomend beveiligingsrisico met zich meebrengen. In die mate zelfs dat vier op de tien Europese organisaties (44 % in wearables een grotere dreiging zien dan smartphones.

Dit zijn enkele resultaten uit het onderzoek van Vanson Bourne, in opdracht van Trend Micro. Van elk deelnemend land - het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Benelux, Nordics, Turkije en het Midden Oosten - werden telkens honderd respondenten geregistreerd.

Wearable toestellen zoals smartwatches, de Google glass of fitness armbanden zijn een verlengstuk van ons lichaam geworden. Afgelopen jaar alleen al werden er 4,6 miljoen ‘slimme’ armbanden verkocht. Geen wonder dat ze ook steeds meer ingang vinden op de werkvloer. Een zorgwekkende evolutie echter voor 1 op 2 ondervraagde organisaties (51%).

En hoewel 95 procent van de Europese respondenten in wearables een bijkomend beveiligingsrisico ziet, geeft toch zo’n 63% van de organisaties hun personeel toestemming deze voor bedrijfsdata te gebruiken. Slechts 23% ontmoedigt werknemers hun wearables binnen de werkomgeving te gebruiken.

Steven Heyde, country manager Trend Micro België en Luxemburg: “Het is uitkijken hoe ‘connected’ al deze dingen worden en wat de impact is voor data beveiliging in uw organisatie. Wearables zijn interessant, niet alleen voor cybercriminelen, maar ook voor organisaties die informatie en klantengegevens verkopen.”

Een grondige risico-audit omtrent wearables is dan ook aangeraden vooraleer deze toe te laten op de werkvloer, adviseert Steven.

Organisaties in de Benelux zijn het meest voorzichtig: 42% ontmoedigt het gebruik van wearables op de werkvloer. En ‘slechts’ 43% geeft het personeel toestemming voor toegang tot bedrijfsgegevens vanaf een persoonlijk, mobiel apparaat. Hiermee scoort de Benelux opnieuw het laagst in vergelijking met de rest van de Europese landen. Vreemd genoeg zijn ook de security-budgetten inzake bedrijfsbeveiliging voorzichtig te noemen in de Benelux.

Waar organisaties in het Verenigd Koninkrijk per maand zo’n 12.817 euro uitgeven aan data-encryptie-methoden om datalekken te voorkomen, is dat in de Benelux gemiddeld 2.750 euro per maand.

Meer over
Lees ook
Investering van 134 miljoen voor innovatief onderzoek

Investering van 134 miljoen voor innovatief onderzoek

Collectief innovatief onderzoek De overheid, het bedrijfsleven en kennisinstellingen investeren gezamenlijk 134 miljoen euro in projecten voor innovatieve onderzoek. De tien toonaangevende projecten die met dit geld worden gefinancierd, richten zich op vernieuwende ontwikkelingen op het gebied van voedsel, gezondheidszorg, energie en data-infrastructuur....

UTwente en industrie investeren samen in onderzoek

UTwente en industrie investeren samen in onderzoek

De kennisintensieve industrie en de Universiteit Twente gaan de komende jaren samen 100 extra promotieplaatsen voor onderzoek creëren. Océ Nederland, Aquaporin, Emulate en TPRC zijn de eerste vier partijen die gebruik maken van ‘Top Technology Twente: UT Impuls promotieplaatsen’. Ze hebben in totaal twaalf promotieplaatsen toegewezen gekregen. Promovendi...

Shell breidt R&D-vestiging Amsterdam uit met labruimte

Shell breidt R&D-vestiging Amsterdam uit met labruimte

Shell Technology Centre Amsterdam (STCA), één van de drie belangrijkste R&D-centra van Shell wereldwijd, breidt uit met de bouw van een nieuwe vleugel voor onderzoek en versterkt hiermee de onderzoeksactiviteiten in Nederland. De extra labruimte biedt plaats aan onderzoek naar de interactie tussen vloeistoffen en gesteente. Naar verwachting wordt de...