Waterkwaliteit continu op peil

Tata Steel

Automatische meting en remote monitoring

Bij Tata Steel in IJmuiden is koelwater een onmisbaar bedrijfsmiddel. Dat koelwater gebruiken ze in vele soorten en kwaliteiten en een van de soorten is zout grondwater. Dit komt van diepe ondergrondse bronnen. Een strikte monitoring van de bronnenputten wordt belangrijker voor het duurzame beheer, naarmate het einde de levensduur van deze bronnen dichterbij komt.

In Automatie | PMA nummer vijf spreken we procestechnoloog Sander Kuipers van Tata Steel die ons uit de doeken doet hoe het proces in zijn werk gaat en wat de maatregelen zijn die Tata Steel recent heeft genomen om de kwaliteit van het koelwater voortdurend te monitoren en zo de optimale levensduur van een boorput te bereiken. Daarmee wordt ervoor gezorgd dat er zo lang mogelijk met een bestaande boorput gewerkt kan worden en dat filters op tijd gereinigd kunnen worden. Maar ook dat de processen bij Tata Steel, die afhankelijk zijn van dit koelwater, zo min mogelijk stilstand ondervinden en dus zo efficiënt mogelijk verlopen met zo min mogelijk uitval. Een bijkomend voordeel van deze moderniseringsslag is dat er veel meer en betrouwbaardere data beschikbaar komt en veldwerk tot een minimum kan worden beperkt.

“Door online monitoring van de belangrijkste parameters kunnen we snel maatregelen nemen bij afwijkingen. Hierdoor kunnen de interne klanten beter blijven draaien zonder afwijkende kwaliteit, en dat komt onze winstgevendheid ten goede.”

Wil jij Automatie | PMA gratis ontvangen? Klik dan hier.