Wat is de ideale rol van de system integrator in een project?

System integrator

De automatisering in het gebouw koppelt allerlei systemen, faciliteiten, functionaliteiten en daardoor allerlei betrokken partijen met elkaar. Een system integrator kan zowel de technische systemen als de samenwerking versoepelen. Ed Matser van Building Technology gaat hierop in tijdens zijn presentatie op de conferentie Bits, Bricks & Behaviour op 9 november in de Kuip in Rotterdam.

Op basis van het project nieuwbouw Faculteit Sociale Wetenschappen voor de Radboud Universiteit neemt Matser eindgebruikers, adviseurs en installateurs mee in het proces. In zijn presentatie geeft hij een boeiend inzicht in de mooie rol van een system integrator.

Welzijn klanten centraal

Matser spreekt vanuit zijn brede ervaring binnen de gebouwde omgeving. Op zijn eigen site zijn die voorbeelden na te lezen. Zo haalt hij het WTC in Utrecht aan. Het pand biedt 32.000 m2 aan kantoorruimte, is perfect bereikbaar met het openbaar vervoer en ligt vlakbij de winkels van Hoog Catharijne én het centrum. Het pand wordt in de basis casco gebouwd, de uiteindelijke afwerking vindt plaats in overleg met de verschillende huurders.

Wel wil WTC vooraf al de zekerheid dat het een pand wordt waarin het welzijn van de klant centraal staat. Door een prettige lichtinval, door goed gebruik van kleuren en door het toepassen van prettige materialen. En ook door een goede technische schil: automatisering die de klant onopvallend helpt.

In dat geval kwam de oplossing te liggen in een regeltechnische installatie die zeer flexibel is in het gebruik, zonder dat er voor iedere wijziging werkzaamheden op de verdiepingsvloer moesten worden uitgevoerd. Matser en zijn collega's van Building Technology combineerden technisch hoogstaande componenten met een lage investering én lage exploitatiekosten.

Responsief gebouw en slimme lay-out

Ook over het voorbeeld van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit is meer te lezen. Dan zie je dat met de actuele technologie er mogelijkheden liggen om een lage energiebehoefte te krijgen met een responsief gebouw en een slimme lay-out van systemen. De combinatie van isolatie, duurzame energiebronnen en het gebruik van circulaire materialen bieden ook weer voordelen aan het bouwproces en het gebouw zelf.

Het Bits, Bricks & Behaviour event wordt georganiseerd door FHI Gebouwautomatisering. Het event is gratis te bezoeken, maar aanmelding is verplicht.