VR en AR, wat héb je er eigenlijk aan

Safeway simulatie

Veilig en onbeperkt simuleren

Virtual Reality en Augmented Reality. We zien er allemaal wel eens voorbeelden van. Op beurzen, bij bedrijven die er stoere ideeën mee uitwerken. Voor entertainment en marketing. Maar jij? In de industrie? Heb jij er (al) iets aan?

In Automatie | PMA nummer drie lees je een interview met Tim Nijland, medeoprichter van VR Owl, en houdt zich bezig met de marketing. Hij zit graag en vaak om tafel met bedrijven voor consultancy en concepting. En dat daaruit al verschillende industriële toepassingen zijn voortgekomen, daar gaan onze oren natuurlijk van kriebelen.

Een toepassing waar menig mens zich iets bij voor kan stellen dat het gigantische voordelen oplevert, in veiligheid, in tijd maar zeker ook in geld, is die van Safeway. Een virtual reality toepassing die ervoor zorgt dat operators hun vak zo veilig en tegelijk zo uitvoerig mogelijk trainen. Normaal gesproken is dat een uiterst kostbare en tijdrovende zaak. En met gebruik van VR kunnen ook niet-alledaagse omstandigheden tot in den treure worden geoefend. En niet-alledaagse omstandigheden, tja, dat weten we nu allemaal, die vragen natuurlijk om uitzonderlijke vaardigheden.

Safeway maakt loopbruggen met bewegingscompensatie die gebruikt worden om personeel én goederen voor offshoreplatformen een veilige oversteek te laten maken van een schip naar een platform, maar ook naar een windmolen in een windmolenpark. De bewegingen van golven tot wel 7 meter hoog worden gecompenseerd zodat een veilige oversteek gemaakt kan worden vanaf een schip. En deze toepassing is nog maar één voorbeeld van situaties die in het artikel worden behandeld.

Janet Kooren