UTwente en industrie investeren samen in onderzoek

onderzoek

De kennisintensieve industrie en de Universiteit Twente gaan de komende jaren samen 100 extra promotieplaatsen voor onderzoek creëren.

Océ Nederland, Aquaporin, Emulate en TPRC zijn de eerste vier partijen die gebruik maken van ‘Top Technology Twente: UT Impuls promotieplaatsen’. Ze hebben in totaal twaalf promotieplaatsen toegewezen gekregen.

Promovendi van de Universiteit Twente gaan vier jaar lang werken aan concrete onderzoeksprojecten met deze bedrijven:

  • Océ Nederland zet hen in voor onderzoek op het gebied van inktjet-technologie, mede met het oog op 3D-printing.
  • Aquaporin doet onderzoek naar de nieuwe generatie membranen voor schoon water.
  • Emulate werkt aan een nieuwe methode voor de analyse van biomarkers voor de farmaceutische industrie.
  • TPRC is het consortium van bedrijven en kennispartners dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van thermoplastische composieten.

De komende jaren investeren de Universiteit Twente en de industrie samen ruim 40 miljoen euro in 100 promotieplaatsen. "Het gaat om onderzoeksprojecten die passen binnen vijf belangrijke thema’s voor de industrie: advanced materials, advanced manufacturing & mechatronics, medical techology & devices, wireless & remote sensors, en safety & security.

De universiteit, tezamen met de Topsector High Tech Systemen & Materialen, en het bedrijfsleven betalen ieder de helft van de promotieplaatsen. Ook met het MKB zoekt de Universiteit Twente nadrukkelijker de samenwerking. Er komen in totaal 50 innovatievouchers met een totale waarde van 500.000 euro beschikbaar. Het bedrijfsleven kan deze vouchers gebruiken voor faciliteiten, begeleiding, trainingen of onderzoek bij een van de Centres of Expertise van de universiteit.

De eerste 20 innovatievouchers gaan nog dit jaar de deur uit. Bedrijven hebben tot 1 november de tijd om hun projectvoorstel in te dienen.