TechniekXL. Hoe smart ben jij?

Succesvol WIB miniseminar

Vorige week sloeg de Fedacedamie op de WoTS een nieuwe weg in. Met TechniekXL wordt het voormalige opleidingsaanbod flink uitgebreid. Bovendien is er een veel grotere samenhang tussen de verschillende 'losse' cursussen en trainingen, wat de weg openzet naar een branchebreed erkend diploma. In totaal gaat het om negen kennisaanbieders, vier vakgebieden en drie niveaus.

We hebben de slogan allemaal wel eens gehoord: 'een leven lang leren'. Tijd om de daad bij het woord te voegen en om ook als volwassenen weer eens met de neus in de boeken te duiken. Gezien de huidige flexibilisering van de arbeidsmarkt en de voortdenderende technologietrein is het geen overbodige luxe. En laten we eerlijk zijn. Ook de industrie staat te springen om capabele mensen. Niet voor niets dat negen bedrijven besloten het grondig aan te pakken en hun opleidingsaanbod op elkaar af te stemmen. Het resulteerde in TechniekXL en een competentiepaspoort, dat de cursist zelf op basis van een competentieprofiel en hieruit voortvloeiend cursuspad kan behalen. Dit kan in de vakgebieden Werktuigbouw, Mechatronica, Industriële Automatisering en Procestechniek. Voor wat betreft de werktuigbouwkundige tak zijn er drie diplomalijnen: voor monteur, technicus en engineer. Deze zijn vergelijkbaar met de niveaus binnen het reguliere onderwijs (MBO niveau 2 tot en met HBO Bachelor). Externe onderwijsdeskundigen onderzoeken de competenties en stellen diplomalijnen vast. De kwaliteit wordt geborgd door een extern certificeringsbureau (Certech) en door een onafhankelijke examencommissie.

De opleiders die aan TechniekXL meedoen zijn Festo, Henkel, Lenze, Pilz, Reed Business Opleidingen, Bosch Rexroth, ROVC, Siemens en SKF.