Techgiganten werken samen aan 'verantwoorde' kunstmatige intelligentie

kunstmatige intelligentie

Verantwoorde kunstmatige intelligentie?

Google, Facebook, Microsoft, Amazon en IBM hebben een samenwerking opgericht die ethische vraagstukken bij de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie moet afhandelen.

Het Partnership on AI, zoals de groep heet, zal onderzoek uitvoeren en het effect van steeds slimmer wordende computers op de wereld bespreken.

Veel grote techbedrijven werken aan zelflerende systemen, bijvoorbeeld om afbeeldingen te herkennen of om zelfrijdende auto's werkelijkheid te maken. Maar juist omdat er veel bedrijfsgeheimen betrokken zijn bij de ontwikkeling van zulke systemen, is er weinig communicatie tussen de verschillende techbedrijven.

Het Partnership on AI moet daar verandering in brengen. Naar eigen zeggen gaat de groep onder meer praten over inclusiviteit, transparantie, privacy en betrouwbaarheid van de technologie. Naast de techbedrijven zullen ook non-profits en wetenschappers zitting nemen in het partnerschap.

Verschillende bedrijven, waaronder Microsoft, hebben al interne groepen die ethische vraagstukken rond kunstmatige intelligentie bespreken. Zij kunnen hun bevindingen delen in de nieuwe organisatie.

Computers die zo slim zijn als mensen - en mogelijk dus een concrete bedreiging vormen - zijn volgens experts nog ver weg. Maar er klinken in de techwereld wel steeds vaker waarschuwingen dat er nu al plannen moeten worden opgesteld om slimme computers onder controle te houden. Onder meer Tesla-directeur Elon Musk zei al dat kunstmatige intelligentie anders een "existentiële bedreiging" voor de mensheid zou kunnen zijn.

Bron: NU.nl

Lees ook
Ontwikkeling 5G, blockchain en kunstmatige intelligentie in hogere versnelling

Ontwikkeling 5G, blockchain en kunstmatige intelligentie in hogere versnelling

Ontwikkeling 5G, blockchain en kunstmatige intelligentie in hogere versnelling dankzij samenwerking TU Delft en KPN Telecom en ICT-dienstverlener KPN en TU Delft zijn een strategische samenwerking aangegaan met als doel hoogwaardige nieuwe technologie te ontwikkelen op het gebied van 5G, blockchain en kunstmatige intelligentie. Met de samenwerking onder...

Kunstmatige intelligentie komt sneller dan we denken

Kunstmatige intelligentie komt sneller dan we denken

Binnen tien jaar gaat kunstmatige intelligentie Artifical Intelligence onze wereld compleet veranderen. Dat is de vaste overtuiging van de sprekers tijdens de vijfde Cobbenhagen Summit gisterenavond. De digitale revolutie gaat met kunstmatige intelligentie op korte termijn voor grote veranderingen zorgen in onze economie Op de kaart Prins Constantijn...

China wil wereldleider kunstmatige intelligentie zijn

China wil wereldleider kunstmatige intelligentie zijn

Als het aan de Chinese overheid ligt, is het land uiterlijk in 2030 wereldleider op het gebied van kunstmatige intelligentie. De overheid heeft daarvoor een drie stappen plan onthuld, dat van AI de drijvende kracht achter de economische groei van het land zal maken. Daarvoor heeft de Chinese overheid drie stappen bedacht, die de industrie in eerste...