Team Rembrandts en de FIRST Robotic Competition

FIRST Robotic Competition 3

De FRC of FIRST Robotic competition is onderdeel van FIRST, wat staat voor For Inspiration and Recognition of Science and Technology. Het is een programma om jongeren kennis te laten maken met en te enthousiasmeren voor wetenschap en techniek.

Robots

De wedstrijd voor de leeftijdsgroep 15+ wordt gespeeld met manshoge robots op een speelveld ter grootte van een volleybalveld. De teams bestaan niet alleen uit techneuten, maar ook uit studenten die meebouwen en verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld sponsoring en PR. Door de grote diversiteit bestaan sommige teams daarom soms wel uit meer dan 50 personen. Teams worden gecoacht door leraren en experts uit het bedrijfsleven.

Internationaal

De FRC wordt voornamelijk in de Verenigde Staten gespeeld. In Nederland bestaat (nog) geen FRC competitie. Tot vorig jaar was Team Rembrandts het eerste en enige Nederlandse team. Sinds dit jaar is er een tweede team gestart in Groningen. Dit team heet Impossible Robotics.

In Team Rembrandts zitten studenten en leerlingen van verschllende scholen, zoals Fontys, het ROC Eindhoven, Summa College, TU/e en Zwijsencollege Veghel. Het team werkt samen met het lectoraat Mechatronica dat ook huist in het Fontys gebouw in Eindhoven.

Recycle Rush

Recycle Rush is een spel dat wordt gespeeld door 2 ‘alliances’ van elk 3 robots. De robots kunnen punten scoren door bakken, tonnen en slangen op platforms te stapelen. Daarbij blijft elke ‘alliance’ op zijn eigen helft. Elke wedstrijd begint met een periode van 15 seconden waarin de robots onafhankelijk opereren van hun bestuurders. In deze fase proberen de robots punten te verdienen door zelf te bewegen en de stapelbare onderdelen te verzamelen in het gedeelte tussen de platforms waar het uiteindelijke stapelen gebeurt. Tijdens de resterende 2 minuten en 15 seconden van de wedstrijd worden de robots op afstand bestuurd door studenten die achter een scherm zitten aan de uiteinden van het speelveld. Het is natuurlijk de bedoeling dat de robots in zo’n ‘alliance’ samenwerken om zo veel mogelijk punten te verdienen.

Teamwork

De non-profit organisatie FIRST heeft als doel jongeren te interesseren voor techniek door ze uit te dagen in teamwork te werken aan technologische oplossingen voor grote problemen. De kern van de FIRST programma’s bestaat uit het construeren van robots, maar de kracht zit ‘m juist in de niet-technische benadering. Het werken aan teamwork, de ruimte voor creativiteit, de mogelijkheden om ondernemerschap uit te bouwen en de mogelijke internationale contacten zijn allemaal voorbeelden van zaken die kinderen en jongeren laten zien dat een carrière in Wetenschap & Techniek meer is dan inzicht krijgen in natuurwetenschappelijke en technische principes.

Lees ook
Cobot beleeft primeur bij BMO Automation

Cobot beleeft primeur bij BMO Automation

Yaskawa HC10 cobot wordt ingezet om draaibank te ontlasten Vorig jaar lanceerde Yaskawa zijn eerste cobot in de Benelux markt. Deze HC10 heeft een bereik van 1,2 m en kan lasten tot tien kilo dragen. Bij BMO Automation wordt veelvuldig geëxperimenteerd met deze cobot, de eerste toepassing waarin deze wordt ingezet is het ontladen van een Doosan Lynx...

Slimme robotbesturing bespaart tijd en energie (artikel)

Slimme robotbesturing bespaart tijd en energie (artikel)

Besparen met besturen Met een relatief klein team engineers weet Rohaco uit Nieuwegein van aanpakken. Vooral in het handelen van producten van enkele grammen tot vele kilogrammen zijn ze goed. Voor welke sector maak ze niet zo veel uit. Als het maar robuust, kostenefficiënt en snel gebeurt. Belangrijkste gereedschap hiervoor vormt een slimme besturingsstrategie....

Een kind kan de robot programmeren

Een kind kan de robot programmeren

Slimme, flexibele softwareschil voor industriële robots en ­randapparatuur Robots in de industrie kunnen sneller, goedkoper en flexibeler worden gebruikt. ­Innovatieprogramma’s zoals Smart Industry (en het Duitse Industry 4.0) zijn in het ­leven geroepen om ontwikkelingen rondom onder andere productieflexibiliteit te versnellen. Een belangrijk aspect...