Studenten Fontys voorkomen vliegtuigkaping

vliegtuig

Ruud Faessen en Patrick Eijkemans, twee eerstejaars studenten van Fontys Hogeschool ICT, hebben een slimme en actuele oplossing bedacht om een vliegtuigkaping te voorkomen. Met één druk op de knop kan een piloot de vliegtuigbesturing daarbij overdragen aan een grondstation. Met hun idee hebben ze de ICTalent Awards 2015 gewonnen en de hoofdprijs van 1906 euro per persoon verdiend.

De toepassing van het tweetal is voorlopig nog een concept onder de naam SkyTect. Het systeem brengt de veiligheid van het luchtruim naar een grotere hoogte, aldus de bedenkers met veel taalgevoel. Het idee is dat wanneer een vliegtuigkaping gaande is, de piloot op een noodknop kan drukken waardoor de controls in de cockpit niet meer werken en het vliegtuig geheel zelfsturend wordt. Het vliegtuig schakelt de autopiloot in en die bepaalt de dichtstbijzijnde landingsplek aan de hand van -onder meer- de nog resterende brandstof, de lengte van de landingsbaan, het weer en het landschap. Op basis van de kortste afstand volgt het vliegtuig vervolgens de route naar een geschikte landingsbaan. Het idee is in een flight simulator al uitgewerkt.

Showcase

SkyTect won op 21 mei de derde editie van de ICTalent Awards, de competitieve showcase van Fontys Hogeschool ICT. Studenten van alle studierichtingen binnen de opleiding HBO-ICT krijgen dan de kans om hun beste werk te tonen aan docenten, medestudenten en ICT-bedrijven waarmee de hogeschool ICT nauw samenwerkt. De uitwisseling met de beroepspraktijk is een van de middelen om het onderwijs nog beter aan te laten sluiten bij de behoeften van het bedrijfsleven in Brainport Regio Eindhoven.

Faessen en Eijkemans wisten het publiek met hun pitch te overtuigen en verzamelden het grootste aantal stemmen. Twee andere groepen, samengesteld uit internationale studenten, wonnen de Publieksprijs met DroidEngine en de Viral Award met ShareDesk.