Software-aandeel blijft groeien op SPS IPC Drives

IPCdrives1

De SPS IPC Drives blijft voor de meeste industriele automatiseerders de plek om hun nieuwste oplossingen te presenteren. Natuurlijk zijn er nog steeds meer dan genoeg spullen te vinden. Sensoren, klemmen, kabels, aandrijvingen, regelaars, besturingen routers, relais, HMI’s en ga zo maar even door. Toch is de groei van het software-aandeel onmiskenbaar. Het is een van de redenen waarom organisator Messago in 2019 verder gaat met de naam SPS. In plaats van PLC staat het voorts voor Smart Production Solutions.

Eén van de hoogtepunten van afgelopen editie – die 65.700 bezoekers trok – was de gezamenlijke aankondiging van de grote automatiseerders zich allen te scharen achter OPC UA TSN als toekomstige open communicatiestandaard voor de industrie. Zelfs Siemens, Rockwell en Mitsubishi stonden dit jaar op het podium.

Niet alleen maakt OPC UA TSN  machines klaar voor plug & produce, ook verloopt de communicatie deterministisch. Hierdoor kunnen aan bepaalde tijdkritische onderdelen zeer nauwkeurig worden gesynchroniseerd. Vooral voor remote biedt het interessante kansen. Determinisme als extra dimensie maakt de netwerken ook complexer. Eén van de partij die hier op inspeelt is Belden. Zij toonden een plug & play oplossing die samen met National Instruments werd ontwikkeld.

Het hele artikel lezen? Je vindt het in het februarinummer van Automatie | PMA.

Dossiers