Smart Industry zorgt voor groei

smart industry

Smart Industry biedt kansen de industrie te behouden en zelfs uit landen met lage lonen terug te halen

Op de Hannover Messe in april klonk het als een noodkreet. De industrie moet moderniseren anders raken we als Nederland snel uit de industriële top-10. Als antwoord op het Duitse actieplan Industrie 4.0 kwamen TNO en ondernemersorganisatie FME met het begrip Smart Industry.

Vorige week werd dat concreet gemaakt met de lancering van tien zogeheten fieldlabs, waarin partijen samen aan de slag moeten gaan. Doel is een combinatie van nieuwe productietechnologie, digitalisering en samenwerking toe te passen om de industrie efficiënter te maken.

Ict-ontwikkelingen beïnvloeden de industrie

Volgens voorzitter Marc Hendrikse van Brainport Industries staat buiten kijf dat ict-ontwikkelingen de industrie beïnvloeden. "Ze bieden kansen industrie te behouden en zelfs uit landen met lage lonen terug te halen. We moeten van massa-productie naar seriegrootte één. Dat is inderdaad een ontwikkeling die al gaande is. Een bedrijf als DAF maakt zijn trucks al lang volledig volgens de wensen van de klant. Maar tegelijk worden onderdelen in het buitenland in grote series gemaakt. Wij moeten aan kunnen bieden deze per stuk te maken, bijvoorbeeld met een 3D-printer."