Satellietcommunicatie via Hiber

satellite-1030782

Sinds 3 jaar hebben we sensornetwerk LoRa in Nederland. Het is ideaal voor toepassingen waarbij grote afstanden overbrugd moeten worden, weinig gecommuniceerd wordt (qua tijd en hoeveelheid data), en levensduur van batterij belangrijk is. Maar LoRa kan alleen actief zijn in gebieden waarin zendmasten staan.

Dat is voor veel toepassingen in Nederland en Europa geen probleem, maar er zijn nog genoeg gebieden waar dat wel een probleem is. De Amsterdams startup ‘Hiber’ gaat dit probleem oplossen. Hiertoe lanceert het bedrijf eigen satellieten, initieel 2, later 48, die via een polaire baan elk deel van de aarde regelmatig ‘zien’. Een zender op de grond kan dan maximaal eenmaal per dag 144 bytes data omhoog sturen, waarna de satelliet dit doorstuurt naar het grondstation, die het dan naar de server van de klant stuurt. Hiervoor is wel een abonnement nodig (circa 6 euro per jaar).

Ik dacht in eerste instantie dat dit via een forse parabool­antenne zou gaan. Een antenne ongeveer zo groot als een mandarijn volstaat echter, maar die moet dan wel buiten staan. De gebruikte frequentie is 400 MHz. De antenne wordt gebruikt door een ‘Hiberband’ modem, ongeveer zo groot als een 2-euro munt (= past op een Arduino microcontroller). Dit maakt het erg eenvoudig om aan de slag te gaan met Hiber. Net als bij LoRa is veel aandacht besteed aan het energieverbruik; de zender gaat pas aan als de satelliet eraan komt, en gaat daarna weer uit. Volgens Hiber zou een eenvoudige sensor zo 10 jaar kunnen werken op een batterij. Nu is nog de vraag: welke toepassingen zijn interessant voor Hiber? Dat weet Hiber zelf ook nog niet helemaal, en daarom is een wedstrijd uitgeschreven. Interessante voorstellen voor projecten kunnen ingezonden worden op 144bytes.com, elke drie maanden wordt het project met de meeste stemmen beloond met 3 jaar gratis satellietcommunicatie.

Rob Hulsebos