Samenwerking ICT Group en Kisters in adaptief waterbeheer

Software voor waterbeheer

ICT Group, system integrator in de publieke watersector, gaat een samenwerking aan met Kisters AG. Het Duitse ingenieursbureau biedt innovatieve oplossingen voor het beheer van water. Het bedrijf is gespecialiseerd in flexibele, efficiënte en toekomstgerichte softwareapplicaties die meet- en voorspellingsdata integreren, beheren, analyseren en toepassen voor slimme watersysteemsturing en 'dynamisch peilbeheer'. 

Voor de Business Unit Water & Infra van ICT Group is de samenwerking met Kisters een mooie aanvulling op de huidige partnerships met systeem leveranciers binnen de operationele techniek (OT) zoals ABB, Siemens, Schneider en Wonderware. "Met de aanvulling van de Kisters-oplossingen zijn we in staat om een completere oplossing te bieden voor het watersysteem (oppervlaktewater), waterketen (afvalwater) en drinkwater", zegt Business Unit manager Martijn Schram.

"De samenwerking geeft invulling aan digitale transformatie van onze klanten door OT en IT te integreren en data-science toe te passen om uiteindelijk de doelen en optimalisaties voor de watersector te realiseren. Een voorbeeld hiervan is slim sturen in het watersysteem", aldus Schram.

Slim sturen

Een Beslissing Ondersteunend Systeem (BOS) met real-time optimalisatie maakt het mogelijk om slim te kunnen sturen en draagt bij aan het klimaatbestendiger worden met de veranderende weersomstandigheden als extreme warmte, droogte of regenval. De Kisters-aanpak rust op de opzet van een Digital Twin van de specifieke watersituatie. Datastromen uit WISKI en/of Delft-FEWS worden gecombineerd met gedetailleerde simulatiemodellen zoals SOBEK, D-Hydro en HEC-RAS, om tot de best mogelijke real-time weergave van het systeem te komen. De Digital Twin kan samen met Kisters' Real-Time Optimization (RTO) en het Water Portal worden ingezet. Hiermee krijgen beheerders een tool waarmee ze op een intuïtieve en nauwkeurige manier het peilbeheer kunnen optimaliseren.

Innovatie versnellen

Als onderdeel van 'slim sturen' worden ook steeds meer stuwen, inlaten en gemalen omgebouwd van handmatig naar automatisch om zodoende sneller, continue (24x7) en meer autonoom te gaan sturen. Dit vergt een integrale OT/IT uitvoering en beheer waar ICT Group en Kisters met hun samenwerking optimaal invulling aan kunnen geven.

“In onze visie op techniek en innovatie binnen de watersector staan drie onderwerpen centraal; de integratie van OT en IT, de digitale transformatie en cyber security. Gedreven door de uitdagingen binnen de watersector onderzoeken we continu welke bedrijven strategische oplossingen bieden die hier invulling aan geven, en waar we vanuit ICT Group een rol in kunnen spelen. Met Kisters hebben we een ideale samenwerkingspartner gevonden om meer 'IT- en data gedreven' oplossingen te bieden. Dat we beiden al meer dan 40 jaar gewend zijn om 'mission critical', realtime, continue (24/7) systemen voor de vitale infrastructuur te ontwerpen, bouwen en beheren is wat dit betreft mooi meegenomen", aldus Schram.

Michael Natschke, Head of Business Development Water & Strategic Partnerships bij Kisters, kijkt uit naar de samenwerking. "We zien een duidelijk voordeel voor onze klanten in de samenwerking met ICT Group voor de uitbreiding van onze lokale aanwezigheid en kennis van real-time, closed-loop werking met het veld, de integratie van alle objecten en de 24x7 uur ondersteuning."