‘Robots vervangen de mens grotendeels in 2045’

female-android

De mens is in 2045 grotendeels vervangen door robots. Robots helpen en bedienen mensen. Deze technologische ontwikkeling gaat onze levens in slechts 30 jaar tijd volledig veranderen.

Dit voorspelt Kaspersky Lab, dat in het teken van de 30ste verjaardag van het internet vooruit kijkt naar de toekomst. “Over niet al te lang bestaat de wereldbevolking waarschijnlijk uit miljarden mensen en miljarden robots, waarbij robots het meeste zware, routinematige werk uitvoeren. Mensen werken aan het verbeteren van software voor robots en bedrijven in de IT-industrie richten zich op de ontwikkeling van programma’s voor robots. Dit laatste is vergelijkbaar met de wijze waarop bedrijven nu apps ontwikkelen die gebruikers kunnen downloaden en installeren”, stelt Kaspersky.

‘Grens tussen mensen en robots vervaagt’

Het beveiligingsbedrijf verwacht dat de grens tussen mensen en robots op termijn steeds verder zal vervagen. Het transplanteren van elektronisch bediende kunstmatige organen of protheses zal in 2045 een routinematige chirurgische procedure zijn. Nanorobots zullen tot diep in het lichaam afleveren op medicijnen nauwkeurig af te leveren bij specifieke cellen of ‘microchirurgie’ uit te voeren. Speciaal geïnstalleerde sensoren kunnen de gezondheid van mensen monitoren en hun bevindingen uploaden naar een cloud-gebaseerde opslagruimte waar een lokale dokter toegang tot heeft. Kaspersky verwacht dat dit de levensverwachting van mensen aanzienlijk gaat verhogen.

Kaspersky verwacht ook een opkomst te zullen zien van slimme huizen. Deze huizen zijn voorzien van software die zowel de energievoorziening als de water- en voedselvoorraad nauwlettend in de gaten houdt. Is iets op? Dan wordt dit automatisch aangevuld. Bewoners hoeven dus alleen nog te zorgen voor voldoende geld om de rekening te kunnen betalen.

‘Sommige mensen haken af’

Niet iedereen staat overigens te springen om de opkomst van robotica. Kaspersky verwacht dat sommige burgers bang zullen zijn voor de IT-ontwikkeling en robotica de rug toe zullen keren. Deze mensen zullen weigeren gebruik te maken van de robots.

Dossiers
Meer over
Lees ook
VDMA: verdere groei robotica en automatisering in 2019

VDMA: verdere groei robotica en automatisering in 2019

In 2018 bereikte de Duitse robotica- en automatiseringsector voor het eerst de grens van 15 miljard euro omzet - een stijging van 4%. "Het nieuwe record laat zien dat de wereldwijde vraag naar robotica en automatiseringstechnologieën vanuit Duitsland hoog blijft. De algemene politieke onzekerheid en de afkoeling van de wereldeconomie leidde echter tot...

RoboHouse helpt bedrijven met ontwikkelen en testen van innovatieve robotica oplossingen

RoboHouse helpt bedrijven met ontwikkelen en testen van innovatieve robotica oplossingen

Smart industry fieldlab op TU Delft Campus officieel geopend RoboHouse opent vanmiddag officieel haar deuren. Bij het fieldlab voor geavanceerde robotica op de TU Delft Campus kunnen bedrijven en instellingen terecht met vragen over de inzet van slimme robots in hun organisatie of productieproces. De opening vindt plaats in aanwezigheid van burgemeester...

Robot moet helpen bij bestrijding van Ebola

Robot moet helpen bij bestrijding van Ebola

Ebola is een ziekte die wereldwijd voor veel doden heeft gezorgd. De ziekte is zeer besmettelijk, waardoor artsen en hulpverleners bij de aanpak risico’s lopen. Veel verpleegkundigen en artsen durven dan ook niet te dicht in de buurt te komen van besmette patiënten. Een robot kan uitkomst bieden. Vanesse Evers, hoogleraar human media interaction van...