Robot moet helpen bij bestrijding van Ebola

UT

Ebola is een ziekte die wereldwijd voor veel doden heeft gezorgd. De ziekte is zeer besmettelijk, waardoor artsen en hulpverleners bij de aanpak risico’s lopen. Veel verpleegkundigen en artsen durven dan ook niet te dicht in de buurt te komen van besmette patiënten. Een robot kan uitkomst bieden.

Vanesse Evers, hoogleraar human media interaction van de Universiteit Twente, wil daarom een zogeheten Ebola-robot gaan bouwen. Evers denkt hierbij aan een telepresentatierobot die bijvoorbeeld in een ziekenhuis meedraait. Artsen en verpleegkundigen kunnen hierdoor patiënten behandelen, zonder zelf dicht in de buurt van een patiënt te hoeven komen en dus het risico te lopen zelf met Ebola besmet te worden.

Meer dan een videoverbinding

De robot moet meer zijn dan slechts een videoverbinding met de patiënt. De Ebola-robot zou ook in staat moeten zijn water te halen voor de patiënt, de temperatuur van patiënten op te nemen of bedden te verschonen. De robot moet de verzorging van de patiënt dus voor een belangrijk deel op zich gaan nemen, waardoor artsen en verpleegkundigen veel minder vaak fysiek contact hoeven te hebben met een patiënt.

“Het is nog geen volledig uitgewerkt concept”, zegt Evers tegenover UT Nieuws. “Maar ik heb hart voor deze zaak en ik wil de ebola-robot graag verder ontwikkelen. We zijn nog echt bij stap één in de ontwikkeling.” Voor de ontwikkeling van de robot is op dit moment vooral geld nodig. Evers is dan ook op zoek naar partners die het project willen financieren.