Programmeren robots eenvoudiger dan ooit

Lasrobot RobWelding

De ArcWelding PowerPac (AWPP) van ABB Robotics maakt programmeren van robots eenvoudiger dan ooit. De AWPP-tool is een toevoeging aan het reeds bestaande softwarepakket RobotStudio. "Dankzij de AWPP springt een toorts automatisch naar de juiste lasstand, preciezer dan dat een programmeur het kan", aldus Karel van Vlastuin, directeur van lasrobotspecialist RobWelding.

AWPP is een op de geometrie gebaseerde offline programmeertool. "Een 3D-bril maakte een paar jaar geleden het programmeren al gemakkelijker, omdat alles heel visueel te zien was en we zelfs bijna levensecht door een lascel konden wandelen. Daarom integreerde ABB deze 3D-functie in RobotStudio, maar nu geven ze aan deze techniek nog een extra dimensie", zegt Van Vlastuin.

Dit gaan programmeurs niet redden

Wat deze dimensie inhoudt, legt Van Vlastuin met enthousiasme verder uit. "Dankzij de AWPP 'begrijpen' robots de lijnen en hoeken uit onze 3D-tekeningen. Dat betekent dat we met de toorts die aan de robot vastzit naar een product toe kunnen bewegen en als we dan in de buurt zijn, springt de toorts automatisch naar de juiste stand in de hoek en ook precies in de hoek. Dat gaan programmeurs uit de losse pols niet redden.
We kunnen in het vernieuwde RobotStudio ook lijnen op hoeken en verbindingen in 3D-objecten selecteren en daar met een paar klikken een las in programmeren, dit aan de hand van vooraf ingestelde parameters."

Voor deze ArcWelding PowerPac in de besturingssoftware RobotStudio zijn alleen een headset, twee controllers en twee sensors nodig, de 3D-functie is al geïntegreerd in de software. Op haar website vat ABB Robotics deze nieuwste add-on als volgt samen: "Het was nog nooit zo eenvoudig om lasrobots te programmeren."