Pneumatiek die de industrie beweegt

Pneumatiek die de industrie beweegt

Een belangrijk deel van de bewegingen die machines in de productie-industrie maken, wordt met lucht (pneumatiek) gemaakt. Met pneumatische aandrijvingen en besturingen dus. Vrijwel onzichtbaar, maar vaak hoorbaar, verrichten de vele componenten de noeste en repeterende arbeid van verplaatsen en bewerken van het productiemateriaal. Aangezien ik altijd al belangstelling heb voor mechanica en technische constructies voor bewegingen spreekt dit deel van machines mij bijzonder aan. Met enthousiasme ging ik dan ook in op een uitnodiging van Camozzi Automation om haar fabrieken in Brescia in Noord-Italië te komen bezoeken. Het bedrijf viert haar vijftigjarig bestaan. Gezien het logo is de slogan ‘50 jaar in rood onderstreept’.

De eerste draaibank voor de productie van koppelingen voor luchtslangen stond in 1964 werkelijk in de huiskamer van de familie Camozzi. De drie broers, Attilio, Luigi en Geronimo, waren vastbesloten met deze componenten een naam op te bouwen. Kwaliteit, flexibiliteit en prijs waren de kritische factoren om zich in de markt te onderscheiden. Het schoonhouden van de werkplek was noodzakelijk aangezien ‘Di mamma’ geen enkele druppel olie op de vloer wenste te zien. Alleen op die basis tolereerde ze de aanwezigheid van de draaibank. Het was voor de broers aanleiding om schoon en met hoge kwaliteit te werken. De machine staat nog steeds trots in de piramidevormige centrale hal van het bedrijf (zie afbeelding) in Polpenazze. Een indrukwekkend gezicht.

Productie

Camozzi Automation is gespecialiseerd in de sectoren automatisering, machinegereedschappen, automobielproductie, textielmachines en ruwe materiaalbewerking. De omzet van het familiebedrijf was tweehonderd miljoen euro in 2013 en is nog steeds groeiend ondanks de kritische economie. Reeds in 1980 namen de gebroeders Camozzi het besluit om ‘internationaal te gaan’ met het openen van een productiebedrijf in Duitsland. Intussen wordt tachtig procent van de omzet buiten Italië gerealiseerd.

De eerste fabriek die we bezochten, staat in Lumezzane en is een soort flatgebouw. In deze plaats zijn de gebroeders gestart met hun bedrijf. Vanwege het bergachtige gebied is er weinig ruimte en moet er in de hoogte worden gebouwd.

[button url="http://automatie-pma.com/automatie-7-2014" color="red" size="small"] Lees verder in editie 7-2014 [/button]