PLCopen: IT dringt door in de OT

PLCOpen

De plc heeft er in de loop der jaren heel wat taken bij gekregen. Dat kon ook, door ontwikkelingen in de hardware en software. En het einde is volgens PLCopen nog niet in zicht, nu de IT-wereld steeds verder doordringt in de productieautomatisering. 

PLCopen stond aan de wieg van de standaardisatie van PLC-programmering, bekend als IEC 61131-3. Veel besturingen kunnen nu ook in IT-talen worden geprogrammeerd. Verder zijn plc-taken in de loop der jaren meer en meer geïntegreerd met andere taken, bijvoorbeeld motion en safety. Met de opkomst van Industrie 4.0 en het Internet of Things komt ook de IT-wereld nadrukkelijk om de hoek kijken. 

Veel parallelle ontwikkelingen 

Namur en het Open Process Automation Forum (OPAF) proberen meer lijn te krijgen in het programmeren van applicaties. In de verpakkingsmachine-industrie wordt momenteel veel energie gestoken om flexibeler te kunnen programmeren. Specifiek uit de farmaceutische industrie klinkt de roep om ergens heel snel een fabricagelijn te kunnen opstarten lokaal geneesmiddelen te kunnen produceren. Tegen COVID-19 bijvoorbeeld. Ook de procesindustrie in zijn totaliteit wil sneller kunnen inspelen op veranderingen in de markt. 

Dat alles vraagt om flexibele en snel te programmeren besturingssystemen. De procesindustrie wil bovendien processen sneller kunnen optimaliseren. 

Meer over de ontwikkelingen in de plc-wereld vind je in Automatie | PMA #4. Geen abonnee? Vraag dan twee gratis proefnummers aan.