Open source in de OT? Grote voordelen, maar let op de licenties

shutterstock_1019142202

OT-softwareontwikkeling neemt steeds meer uit de IT over, zoals object-oriëntatie en Scrum. De in de plc-wereld gebruikelijke programmeertalen uit IEC-61131 worden aangevuld met C, C++, Matlab en Simulink, zodat voor delen van een toepassing steeds de beste programmeertaal gekozen kan worden.

Ook gebruik van open-source code is mogelijk als het besturingsplatform open genoeg is. Dit biedt grote voordelen, op het gebied van ontwikkelsnelheid, kwaliteit en kosten. Maar let wel op de toegepaste licentievoorwaarden, anders moet uw eigen broncode mogelijk ook openbaar gemaakt worden, of zijn er kosten aan verbonden (open-source wil niet automatisch zeggen: gratis).

Maar is dit nu het begin van het einde van de plc? Integendeel, de plc regelt de realtime aspecten van een toepassing, en plc’s zijn beter toegerust voor het gebruik van industriële netwerkprotocollen. In een OT-omgeving kan dus steeds beter gebruik worden gemaakt van kennis en ervaring uit de IT-wereld, zonder de voordelen van een plc kwijt te raken.

Meer over dit onderwerp lees je in Automatie | PMA #8 die onlangs is verschenen.