Onderstations en hoogspanningslijnen inspecteren

17388_substation_7_v

Als een elektrische aansluiting niet naar behoren werkt, kunnen de efficiëntie en veiligheid van het transportnet eronder lijden. Daarom moet elke aansluiting regelmatig aan inspectie worden onderworpen om te controleren of deze nog perfect werkt.

Dat kan echter een hele opgave zijn. Elk systeem telt namelijk een groot aantal kleine aansluitingen, die zich vaak op grote hoogten bevinden. En als je bij fel zonlicht een inspectie moet uitvoeren, dan is een defect zó over het hoofd gezien.

Oplossing

Aansluitingen worden heet voordat ze defect raken. Door de onderstations en hoogspanningslijnen regelmatig na te lopen met warmtebeeldapparatuur, krijg je een volledig beeld van alle potentiële problemen. Kies hiervoor een handheld warmtebeeldcamera met een hoge definitie, bijvoorbeeld de FLIR T1020 met een lens van 12°. Dat is de ideale oplossing voor het inspecteren van kleine aansluitingen over het hele transportnet.

Je kunt op veilige afstand temperatuurmetingen uitvoeren met de hoogste mate van nauwkeurigheid en ziet de aansluitingen op uitzonderlijk heldere beelden. Je krijgt meer details te zien en spoort verborgen problemen op, nog voordat ze kunnen ontaarden in storingen en uitval - met alle financiële gevolgen van dien. Naast een handheld oplossing kun je een drone met geïntegreerde warmtebeeldcamera inzetten, zoals de FLIR M210 RTK XT2 R 640-19 mm (30 Hz). Met deze drone kun je vanuit de lucht inspecties van onderstations uitvoeren en heb je duidelijk zicht op de aansluitingen die vanaf de grond niet zichtbaar zijn. Als je handheld en vliegende warmtebeeldcamera's opneemt in uw inspectieprogramma, is de kans groter dat je moeilijk zichtbare problemen snel opspoort.

Resultaat

Door bij routine-inspecties een warmtebeeldcamera te gebruiken, kun je operationele inefficiëntie door een defecte aansluiting beter voorkomen. Je stelt problemen namelijk al vast voordat er een storing kan ontstaan. Zo blijven reparatiekosten beperkt, verleng je de levensduur van de apparatuur en blijft bij je klanten het licht aan.

Weten hoe FLIR je kan helpen bij het inspecteren van onderstations en systemen voor elektriciteitstransport, of een productdemonstratie inplannen? Ga dan naar: owww.flir.com/substation-transmission