Nooit eerder zo veel buitenlandse investeringen in NL

Henk Kamp

Afgelopen jaar investeerden buitenlandse bedrijven 3,2 miljard euro in de Nederlandse economie. Een recordbedrag aan investeringen. Wat doet Nederland dan zo goed? Minister Kamp: "De overheid is voorspelbaar."

Dit bedrag blijkt uit de cijfers van Netherlands Foreign Investment Agency, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken. "Het is heel breed. Het zijn ook heel veel bedrijven. Het gaat om ongeveer 190 bedrijven die vorig jaar voor Nederland hebben gekozen, waarvan 46 hoofdkantoren", zegt de baas van dit ministerie Henk Kamp. Dat zorgde voor ruim 6000 banen, onder andere door het gigadatacenter dat Google in Groningen gaat bouwen.

"Ze komen uit alle delen van de wereld, van de Verenigde Staten tot Korea en India. Alle sectoren waar het bedrijfsleven internationaal actief in is, daar hebben ze een vestiging in Europa voor nodig. En vaak kiezen ze dan voor Nederland."

Voordelen Nederland

Volgens Kamp zijn er tal van redenen dat de bedrijven hier komen. "Nederland is een heel geconcentreerd land en de voorzieningen zijn op een hoog niveau. De infrastructuur is erg goed, ook de ICT-infrastructuur. Ik denk dat nergens in Europa de voorzieningen voor ICT zo goed zijn als in Nederland."

Verder is de levering van energie bijna 100 procent zeker en is met een vliegtuig Nederland makkelijk te bereiken. "Het leefklimaat voor de personeelsleden die naar Nederland worden gestuurd, wordt als heel positief ervaren. En is het zo dat de overheid in Nederland heel voorspelbaar is. Dat geldt zeker ook voor de Belastingdienst, daar zijn goede afspraken mee te maken."

Daar komt de stabiliteit van Nederland en het hoge opleidingsniveau van de werknemers nog bij op.

Belastingparadijs

Kamp denkt niet dat het door het imago van belastingparadijs komt. "Dat belastingparadijsachtige zit vooral in het feit dat onze Belastingdienst bereid is om zich gewoon aan de regels te houden en afspraken vooraf te maken over hoe de regels toegepast. Ook heeft Nederland goede regelingen met andere landen zodat bedrijven niet in verschillende landen dubbel belasting betalen."

Meer over
Lees ook
Industrie verwacht toch meer te investeren in 2019

Industrie verwacht toch meer te investeren in 2019

Ondernemers in de industrie verwachten in 2019 in totaal 8 procent meer te investeren in materiële vaste activa dan in 2018. In 2017 is er voor bijna 9 miljard euro geïnvesteerd in de industrie, waarvan het grootste deel in machines. Dit meldt het CBS op basis van de voorjaarsenquête investeringsverwachtingen van de industrie en cijfers over investeringen...

Chinezen stoppen half miljoen in Eindhovense start-up

Chinezen stoppen half miljoen in Eindhovense start-up

De Eindhovense start-up ULU die meedeed aan de laatste editie van Startupbootcamp HighTech XL, kan rekenen op een investering van een half miljoen euro van de Fang Group. Dat maakte ULU maandag 11 mei bekend. De Chinese investeringsmaatschappij stak eerder al bijna vijf ton in het droneproject van Avular en zes ton in een besturingsprogramma van Manus...

Nederlandse startups halen in eerste kwartaal 79 miljoen euro op

Nederlandse startups halen in eerste kwartaal 79 miljoen euro op

Startups doen het goed Nederlandse startups hebben in het eerste kwartaal van 2015 een totaalbedrag van 79 miljoen euro opgehaald. Dat blijkt uit cijfers van Startupjuncture. In totaal hebben dertig Nederlandse startups een investering ontvangen. De onlinebestandendienst Wetransfer heeft met 22 miljoen euro de grootste investering van dit jaar opgehaald....