Nieuwe smeringsvrije trommelmotor

17643_Drum Motor_DM0080

Interroll introduceert een nieuwe versie van haar smeringsvrije trommelmotor. Die is gebaseerd op het vernieuwde en verbeterde Interroll Drum Motor Platform. De lancering van de eerste olievrije trommelmotor van Interroll dateert alweer van 2010. Sindsdien zijn duizenden olievrije motoren geïnstalleerd die dagelijks hun nut bewijzen in diverse applicaties, vooral in de voedingsindustrie.

De olievrije trommelmotoren die nu gelanceerd worden zijn gebaseerd op het vernieuwde en verbeterde Interroll Drum Motor Platform dat op de markt is sinds 2017. Synchrone olievrije trommelmotoren zijn van nature zeer efficiënt, met weinig warmteverliezen en een hoge vermogensdichtheid in tegenstelling tot asynchrone olievrije trommelmotoren. Die zijn gevoelig voor oververhitting en vermogensverlies, wat resulteert in koppelverlies.

In vergelijking met standaard trommelmotoren wordt de prestatie van de olievrije versie maar weinig negatief beïnvloed door het ander type. Als we de olievrije synchrone motor verder vergelijken met een standaard asynchrone motor, dan is de eerste krachtiger en performanter.

Wel hebben ze een frequentieregelaar nodig, en is de snelheid en koppel iets kleiner dan bij een standaard synchrone motor die wel gesmeerd moet worden. Applicaties met een hoge snelheid zijn evenwel steeds mogelijk als de trekkracht van de riem voldoende groot is. Dit geldt ook voor applicaties met een lage snelheid. Typische applicaties van olievrije motoren zijn te vinden in het transporteren en verpakken van lichte goederen zoals snoep, chocolade en pralines.

Geen lekgevaar in gevoelige productieprocessen

Voedingsbedrijven die bepaalde restricties opgelegd krijgen tegen besmetting van voedingswaren kunnen ten volle genieten van deze nieuwe uitvoering. Olievrije motoren kunnen ingezet worden in elke applicatie met een traagdraaiende band (dus in getrapte productieprocessen waar nauwkeurigheid van het allergrootste belang is, zoals portioneren en snijden).

Bij een correcte plaatsing hebben de trommelmotoren van Interroll geen lekproblemen. De smeringsvrije motor maakt de volledige productieketen veiliger door het elimineren van elk risico op contaminatie. Ze werken ook prima in koude temperaturen, een vereiste die wel vaker voorkomt in de voedingsindustrie. In bepaalde takken van de industrie, zoals de visverwerkende nijverheid, raadt de European Hygienic Engineering and Design Group (EHEDG) het gebruik van olievrije motoren aan.

De nieuwe olievrije trommelmotor van Interroll is beschikbaar in maat 0080, later dit jaar wordt ook maat 0113 beschikbaar.