Nieuwe AI techniek helpt robots naast mensen te werken (video)

collaborative robot

Robots werken samen met mensen

Wetenschappers van NVIDIA, onder leiding van Stan Birchfield en Jonathan Tremblay, hebben een eerste op deep-learning gebaseerd systeem ontwikkeld, waarmee robots een taak kan uitvoeren, puur door het observeren van een menselijke handeling. De methode is ontworpen om de communicatie tussen mensen en robots te verbeteren en verder te onderzoeken hoe mensen in staat zijn om naadloos naast robots te werken.

Communicatie

“Als robots nuttige taken moeten uitvoeren in de ‘real world’, dan moet het eenvoudig zijn om de betreffende taak te communiceren naar de robot, inclusief het gewenste resultaat en hints om het doel te bereiken,” zeggen de wetenschappers in hun ‘research paper’. “Door middel van demonstraties kan de gebruiker communiceren met de robot en tips geven hoe een bepaalde taak het beste uit te voeren.”

Neurale netwerken

Door gebruik te maken van NVIDIA Titan X GPU’s, trainden de onderzoekers een reeks neurale netwerken om taken uit te voeren die verband houden met perceptie, het genereren van programma’s en het uitvoeren van programma’s. Als gevolg hiervan kon de robot een taak leren van een enkele demonstratie in de echte wereld.

Zodra de robot een taak ziet, genereert deze een door mensen leesbare beschrijving van de stappen die nodig zijn om de taak opnieuw uit te voeren. Met de beschrijving kan de gebruiker problemen met de interpretatie van de robot van de menselijke demonstratie snel identificeren en corrigeren voordat deze wordt uitgevoerd op de echte robot.

Trainen

De oplossing tot het bereiken van deze mogelijkheid is het benutten van de kracht van synthetische data om de neurale netwerken te trainen. Huidige benaderingen voor het trainen van neurale netwerken vereisen grote hoeveelheden gelabelde trainingsdata, wat een knelpunt kan vormen in deze systemen. Met het genereren van synthetische data kan een vrijwel oneindige hoeveelheid gelabelde trainingsdata met zeer weinig inspanning worden geproduceerd.