Nederlandse vogelverjaaglaser bestrijdt Amerikaanse stroomuitval

BCG 1

Innovatieve lasers voor vogelverjaging leveren succesvolle resultaten op bij Amerikaanse hoogspanningsverdeelstations die worden geplaagd door vogels die stroomuitval kunnen veroorzaken. Deze hightech oplossing voor dit al lang bestaande probleem helpt nutsbedrijven om stroomuitval te voorkomen, de betrouwbaarheid van het stroomnet te verbeteren en de kosten voor reparatie te verlagen. 

Volgens een rapport uit december 2015 van T&D World, een online publicatie rondom het elektriciteitsnet, zijn vogels de op twee na grootste oorzaak van stroomuitval in de Verenigde Staten. Een enquête van het IEEE ('s werelds grootste vereniging van ingenieurs, en wetenschappers) meldt dat 86% van de nutsbedrijven aangaf dat vogels grote problemen veroorzaakten in Amerikaanse hoogspanningsverdeelstations, naast eekhoorns die het grootste probleem gaven. Deze verdeelstations worden geplaagd door vogels die er verblijfplaatsen maken en hun uitwerpselen achterlaten. Vorig jaar november zaten er 24.000 mensen urenlang zonder stroom in San Diego, Californië door een vogel die in contact was gekomen met een verdeelstation. 

BCG 2

De low tech beschikbare verjaagmethoden voor vogels - netten, lawaaimakers en nep roofdieren - bieden alleen een tijdelijke oplossing. Lasers zijn een superieur alternatief: een lichtstraal die vogels als een fysieke bedreiging zien, waardoor ze zich verspreiden en elders veiligheid zoeken, maar zonder de vogels pijn te doen. 

De AVIX Autonomic laser vogelverschrikker maakt gebruik van het natuurlijke instinct van een vogel. Vogels beschouwen een naderende laserstraal als een roofdier en vluchten om zichzelf in veiligheid te brengen wanneer de laserstraal voorbij komt. Wereldwijd zijn er een paar duizend gebruikers van de laser vogelverschrikkers. TransGard, een Amerikaanse expert in het afschrikken van dieren op hoogspanningsverdeelstations, bevestigt de noodzaak van deze technologie. "15 nutsbedrijven in 10 Amerikaanse staten maken al gebruik van de AVIX Autonomic lasers", aldus Bill Reichard, TransGard-president. “Stroomuitval heeft een serieuze impact op ons dagelijks leven. Autonomic lasers bieden een unieke en effectieve oplossing. Ze kunnen honderden verdeelstations beschermen die risico lopen op door vogels veroorzaakte storingen.” 

BCG 3

De AVIX Autonomic lasers zijn ontworpen en vervaardigd door Bird Control Group, een Nederlands bedrijf, gevestigd in Delft. Hun laserproducten hebben hun effectiviteit bewezen in een breed scala van sectoren, waaronder landbouw, aquacultuur, industrieterreinen, fabrieken en luchthavens.